kylling
Coq au vin
Coq au vin betyr hane i vin, men i Norge bruker vi kylling i denne franske tradisjonsrike gryteretten fra Burgund-regionen. Kyllingen blir kokt i rødvin sammen med løk, hvitløk og urtekrydder. Den krever litt tålmodighet å lage, fordi kyllingen ligger i marinade natten over. Men en fyldig og smaksrik gryterett blir resultatet, så da bør det være vel verdt ventetiden.
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
6 porsjoner
Dette trenger du:
1 stkhel kylling
100 glettsaltet sideflesk
1 og en halv tssalt
tre fjerdedeler tsmalt hvit pepper
20 stksjalottløk
250 gsjampinjong
25 gsmør
10 ghvetemel
1 tstomatpure
1 klypefrisk timian
Marinade:
3 og en halv dlrødvin
2 stkhvitløksfedd
1 stklaurbærblad
2 ssfrisk timian
Fremgangsmetode
Bruk en kylling på ca. 1500 gram. Del kyllingen i 8 serveringsstykker.
Marinaden: Hakk timian og press hvitløken. Bland alle ingrediensene. Legg i kyllingstykkene og sett dem kjølig natten over.
Ta opp kyllingstykkene og tørk dem. Hell marinaden i en kjele og kok opp.
Skjær sideflesket i små biter og stek det i en panne. Ha flesket over i kjelen, og la fettet bli tilbake i pannen. Dryss salt og pepper på kyllingstykkene og brun dem i pannen.
Legg kyllingstykkene over i kjelen. Tilsett så mye buljong at kjøttet så vidt dekkes. Ha eventuelt i tomatpuré for å gi retten rødlig farge. La det trekke i ca. 40 minutter eller til kjøttet er mørt.
Surr løk og sopp i en panne og ha det over i kjelen.
Jevn sausen eventuelt med litt sammenrørt smør og mel. Rør jevningen godt ut og la retten koke ytterligere 5 minutter. Smak til med salt og pepper.
Serveres gjerne med poteter, ris eller brød. Pynt med timian før servering.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆