kylling
Helstekt kylling med hvitløk og sitron
Har du lyst på saftig helstekt kylling som ikke krever mye arbeid, men som gir fantastisk god smak? Da skal du prøve denne kyllingen med masse hvitløk og sitron.
2t / 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
1300 gkylling (hel, ca. vekt)
4 sssmør
1 tssalt (ca.)
1 tspepper (ca.)
2 dlvann (eller kyllingbuljong)
2 stkhvitløk (jepp, 2 hele, ikke 2 fedd)
2 stkøkologiske sitroner
4 stilkerfrisk rosmarin
500 gsmåpoteter
400 gaspargesbønner
Fremgangsmetode
Forvarm stekeovnen til 160 grader.
Tørk av kyllingen med kjøkkenpapir og krydre den med salt og pepper ut- og innvendig.
Stikk noen hull i den ene sitronen og legg den inni kyllingen sammen med skrelte hvitløksfedd fra en hel hvitløk. Dunk gjerne hvitløksfeddene så de blir litt knust.
Del den andre sitronen i skiver, og den andre hvitløken i to på tvers. Lag et snitt i skinnet ved hvert lår og stikk en sitronskive mellom låret og kroppen.
Dytt forsiktig smør inn under skinnet på kyllingen. Dette er litt grisete, bruk fingrene! Smør litt smør eller olje på utsiden av skinnet også.
Legg kyllingen i en jerngryte med lokk eller en ildfast form.
Del småpotetene i to og fordel dem i gryten sammen med sitronskivene, de halve hvitløkene og rosmarinstilker. Hell over vann eller kyllingbuljong.
Sett på lokket på gryta, eller dekk formen med aluminiumsfolie. Stek ved 160 grader i 60 minutter.
Fjern så lokket eller folien og stek videre i 30-40 minutter, til skinnet er sprøtt og gyllent. Bruk gjerne grillefunksjonen på ovnen helt mot slutten for å gjøre skinnet ekstra gyllent og sprøtt.
Sjekk om kyllingen er ferdig ved å lage et snitt i det ene låret. Er saften som pipler ut klar, er kyllingen ferdig. Er det rosa skal den stekes litt til.
Bruk gjerne et steketermometer for å være på den sikre siden. Kjernetemperaturen bør være 68-70 grader. La kyllingen hvile 10-15 minutter før den deles opp i stykker.
Damp eller kok aspargesbønnene i 1 minutt og server kyllingstykkene sammen med potetene og sjyen fra formen.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆