svinekjøtt
Svinestek med sprø svor, hjemmelaget surkål og dansk rødkål
Høsten og vinteren er den perfekte tiden for en deilig svinestek, og ekstra god blir den med sprø svor og hjemmelaget tilbehør!
3t / 15min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
8 porsjoner
Svinestek:
2 kgsvinestek med svor
3 stkgulrøtter
1 stkløk
3 tssalt
1 tspepper
7 dlvann
Hjemmelaget surkål:
750 gkål
2 stkepler
1 tssalt
1 sskarve (liten)
2 og en halv dlvann
2 ts7% eddik
2 tssukker
Dansk rødkål:
1 kgrødkål
1 stksyrlig eple
2 dlripssaft
en halv dlrødvinseddik
2 tssalt
1 tspepper
1 dlkraft fra svinesteken (smak til med)
Fremgangsmetode
Sett ovnen på 230 °C, over og undervarme.
Rut svoren med en skarp kniv. Ikke vær redd for å skjære ned i fettet, men unngå å kutte i kjøttet.
Skrell gulrøttene og skjær disse og løken i store biter og legg i en form. Gni steken godt inn med salt og pepper og plasser den på toppen av grønnsakene.
Kok opp vannet, hell dette i formen og dekk til med aluminiumsfolie. Sett inn i ovnen.
Damp steken i ca 45 minutter. Da vil du se at svoren spriker litt.
Skru ned temperaturen til 175 °C. Ta steken ut og fjern folien. Stikk steketermometer inn i den tykkeste delen av svinesteken.
Stek videre til kjernetemperaturen er 68 °C, for medium stekt stek og 74 °C for en gjennomstekt.
Trenger svoren det, kan du bruke grillelementet de siste minuttene for å få den helt sprø.
Ta ut steken og la den hvile. Bruk kraften som har dannet seg i formen til sausen.
Hjemmelaget surkål
Snitt kålen fint. Eplene kuttes i små terninger.
Legg lagvis kål, eple, salt og karve i en gryte. Kok opp og la alt trekke i ca 45 minutter.
Smak til med eddik og sukker, og rør godt sammen.
Dansk rødkål
Snitt rødkålen fint, og riv eplet på et grovt rivjern. Ha kål, eple, saft, eddik, salt og pepper i en gryte, og rør godt sammen.
La kålblandingen koke på lav varme i en time under lokk. Fjern lokket og kok videre i ca 30 minutter til kålen er myk. Smak eventuelt til med litt kraft fra svinesteken.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆