viltkjøtt
Langtidsstekt elgstek med rødvinssaus
Inviter naturen inn på middagsbordet med en saftig elgstek. Sammen med en deilig rødvinssaus og ovnsbakte grønnsaker blir det en søndagsmiddag for historiebøkene.
2t / 15min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Dette trenger du:
1 kgelgstek (surret)
1 sseinebær (knust i morter)
1 og en halv tssalt
1 tspepper
Ovnsbakte grønnsaker:
4 stkbeter ( rødbete/gulbete/polkabete, middels store)
250 gRosenkål (delt i to)
4 feddhvitløk (delt i to)
2 ssExtra virgin olivenolje
1 tsflaksalt
en halv tsnykvernet pepper
2 ssfrisk timian (finhakket)
Rødvinssaus:
1 stkfinhakket sjalottløk
en halv dlbringebæreddik
1 ssripsgelé
2 dlrødvin
2 dlviltkraft (ev. kylling-/kalvekraft)
50 gsmør
1 dæsjsalt og pepper (smak til)
2 sstyttebær
Fremgangsmetode
Sett ovnen på 125˚C. Tørk elgsteken godt med kjøkkenpapir og gni inn med knuste einebær, salt og pepper.
Brun godt på alle sider i en stekepanne på høy varme. Legg elgsteken i en ildfast form og sett inn steketermometer i den tykkeste delen.
Stek midt i ovnen til kjernetemperaturen viser 62˚C. Temperaturen vil fortsette å stige til 65˚C mens kjøttet hviler. Da er kjøttet medium stekt med en rosa kjerne.
For gjennomstekt kjøtt la stå til steketermometeret viser 70˚C.
La kjøttet hvile under et kjøkkenhåndkle eller aluminiumsfolie mens du steker grønnsakene.
Ovnsbakte grønnsaker
Skrell betene og skjær i 5 mm tykke skiver. Rens rosenk ål og del i to.
Skrell betene og skjær dem i 5 mm tykke skiver. Rens rosenkål og del dem i to.
Ha grønnsakene i en ildfast form sammen med hvitløk. Ringle over godt med olivenolje, salt og pepper.
Mens elgsteken hviler, hever du ovnstemepraturen til 200˚C.
Sett formen på rist midt i ovnen. Stek til grønnsakene er møre, ca. 25 minutter. Server grønnsakene med frisk timian.
Rødvinssaus
Ha sjalottløk, bringebæreddik, ripsgelé, rødvin og kraft i en kasserolle og kok opp under omrøring.
Senk temperaturen og la sausen koke uten lokk til væsken er redusert til ca. 1/3.
Pisk inn smør og smak til med salt og pepper. Det er viktig at sausen ikke koker opp etter at smøret er tilsatt.
Rør inn tyttebær rett før servering.
Tips!
Servér gjerne steken med potetmos eller ovnsstekte poteter, og spennende syltet sopp med deilig krydder!
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆