dessertpai
Høstens beste eplepai med blåbær og smuldretopping
Nyt den norske eplehøsten med lun og god eplepai med blåbær! Paibunnen er sprø og flakete og kan også fylles med andre typer frukt og bær. Server gjerne med vaniljeis, vaniljekrem eller vaniljekesam til.
55min / 1t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
6 porsjoner
Mørdeig:
300 ghvetemel
200 gkaldt smør (i terninger)
100 gmelis (siktet)
2 ssiskaldt vann (evt. litt mer for å samle deigen)
1 håndfulltørre erter (eller ris til steking)
Paifyll:
2 stkepler (i terninger)
200 gblåbær (norske, ferske eller frosne)
1 tsmalt kanel
Smuldretopping:
125 gsmør i terninger
125 ghvetemel
50 glettkokte havregryn
50 gsukker
1 tsvaniljesukker
2 ssbrunt sukker
2 ssmandler (i skiver)
Fremgangsmetode
Paibunn
Ha mel i en vid bolle eller på kjøkkenbenken. Smuldre inn smøret med fingrene. Tilsett melis og jobb inn i blandingen. Det er også mulig å bruke en food processor med knivblader.
Tilsett iskaldt vann og arbeid blandingen til en samlet deig. Tilsett ekstra vann kun dersom det er nødvendig.
Press deigen sammen til en flat disk, pakk inn i plastfolie og legg i kjøleskapet 30 minutter.
Kjevle deigen ut mellom to ark bakepapir, til den er ca. 4 cm større enn paiformen.
Legg paibunnen over formen og pass på å presse godt inn mot sidene og over kanten. Trim bort overflødig deig, dekk med plastfolie og sett i kjøleskapet i 30 minutter.
Sett ovnen på 180˚C. Prikk paibunnen med en gaffel, dekk med bakepapir og hell på rå ris eller tørkede erter. Stek på rist midt i ovnen i ca. 10-15 minutter. Fjern bakepapir og ris/erter og stek i 10 minutter til bunnen er gyllen. Avkjøl.
Paifyll
Skrell eplene, stikk ut kjernene og skjær opp i terninger. Fordel eplebiter og blåbær utover det forstekte paiskallet og dryss over malt kanel. Frosne blåbær bør være opptint og avrent før de legges i paien.
Smuldretopping
Ha smør, hvetemel, havregryn, sukker og vaniljesukker i en food processor og kjør på full hastighet til deigen så vidt samler seg.
Sett ovnen på 200˚C. Fordel smuldredeigen utover fyllet og dryss over brunt sukker og skivede mandler. Sett kakeformen på rist midt i ovnen og stek i ca. 30 minutter. Dekk kaken med bakepapir dersom paiskallet ser ut til å bli for godt stekt underveis.
La paien avkjøles litt før den serveres, gjerne sammen med vaniljekrem eller vaniljeis.
Tips!
Paideigen kan fryses ned og brukes på et senere tidspunkt. Smuldredeigen kan fryses men kan også oppbevares i kjøleskapet opp til en uke.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆