middagspai
Shepherd's pie med søtpotetlokk
Shepherd's pie er en klassiker. Vi har oppgradert den og laget den med søtpoteter i stedet for vanlig potetmos. Det gir deg den herlige kombinasjonen av salt og søtt i form av smaksrik kjøttsaus og sødmefylte søtpoteter.
15min / 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Søtpotetlokk:
700 gsøtpotet
1 dlmelk
50 gsmør
1 tsmuskatnøtt
en halv tspepper
en halv stksitron (kun saft)
1 tssalt (smak til)
Paifyll:
400 glammekjøttdeig (eller rester av lammelår, steik eller kjøttdeig av storfe)
1 ssOlivenolje til steking
1 stkgul løk
2 feddhvitløk
3 stilkerstangselleri
2 stkgulrot
1 tsfersk rosmarin
2 sstomatpuré
5 dlgrønnsaksbuljong (eller kjøttkraft)
1 tssalt
en halv tspepper
Fremgangsmetode
Søtpotetmos
Sett ovnen på 200C.
Skrell og skjær søtpotet i biter. Kok den mør i lett saltet vann, ca. 15-20 minutter, avhengig av størrelse på bitene.
Varm melk og smør i en liten kasserolle med muskatnøtt og pepper.
Mos søtpoteten, og spe med den varme melken til mosen er luftig og smidig. Smak til med salt og sitron.
Paifyll
Skrell og finhakk løk, hvitløk, selleristang og gulrot, sett til side.
Bruk en stor stekepanne, og la den bli varm. Ha i olivenolje, og fres kjøttet til det har fått farge.
Fres grønnsakene sammen med kjøttet, til de også har fått litt farge. Krydre med salt, pepper og hakket fersk rosmarin.
Tilsett tomatpuré, bland det inn, og spe med varm buljong. La det koke inn.
Hvis du bruker ferskt kjøtt må det putre til kjøttet er mørt. Bruker du kjøttdeig eller rester av steik går det fortere. Smak eventuelt til med mer salt når sausen er tykk og fin.
Bruk en ildfast form, ha kjøttsaus nederst og søtpotetmos som et lokk på toppen. Ha gjerne litt smør i terninger på toppen. Bak formen i ovnen til lokket er gyllent, cirka 15 minutter.
Server gjerne med en grønn salat eller dampet brokkoli.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆