suppe
Ertesuppe med saltkjøtt
Suppe med rotgrønnsaker, svineknoke og gule erter er billig middag, som både metter, varmer og smaker helt nydelig. Dessuten kan suppen stå og putre mens du gjør andre ting.
3t / 12t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
6 porsjoner
1 og en halv kgsvineknoke (saltet)
8 stkhele pepperkorn (svarte)
500 ggule erter (tørkede)
4 stkgulrøtter (i terninger)
2 stilkerstangselleri (i terninger)
en halv stkkålrot (eller sellerirot, i terninger)
1 stkpurreløk (i strimler)
Fremgangsmetode
Dag 1
Legg ertene i rikelig med vann i ca. 12 timer (aller helst kvelden før). Ertene sveller ut i løpet av natten, så sørg for at det er nok vann i kjelen.
Del svineknoken i to (trenger mindre koketid). Legg svineknoken i en stor kjele og tilsett kaldt vann og svarte pepperkorn (nok vann til å dekke svineknoken). Kok opp og skum av. La småkoke i omtrent 2- 3 timer (til kjøttet løsner fra skanken).
Klargjør og kutt opp grønnsakene (gjøres dette kvelden i forveien legges grønnsakene i kaldt vann). Grønnsakene bør kuttes i noenlunde like store biter, slik at de blir ferdigkokte omtrent samtidig.
Dag 2
Hell av vannet og skyll ertene.
Tilsett kaldt vann (nok til å dekke ertene) og kok ertene møre. NB: Ikke kok så lenge at ertene blir grøtete!
Ta opp svineknoken, sil kraften.
Skjær opp kjøttet i passelige biter (skjær vekk fett og bein).
Kok opp kjøttkraften like før ertene er møre. Tilsett grønnsakene og kok møre.
Tilsett ertene (med kokekraften) oppi kjøttkraften.
Tilsett kjøttet og vend alt godt inn.
Server gjerne med poteter og flatbrød.
Tips!
Aller best resultat får du når du koker kjøttet kvelden før, og lar det ligge i kjelen sammen med kraften natten over. Metoden gir en fantastisk smaksrik kraft som er selve grunnlaget for en kjempegod ertesuppe med saltkjøtt.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆