suppe
Fransk løksuppe med krutonger og ostechips
Fransk løksuppe er skikkelig kveldskos – varmt, deilig og med sprø, herlige ostechips til. Ostechipsen ser fancy ut, men er faktisk enkel å lage i ovnen.
2t / 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Dette trenger du:
600 ggul løk (i tynne ringer)
2 ssgod olivenolje
2 sssmør
1 stkstjerneanis
1 lgrønnsakskraft
2 dleplejuice (tørr Änglamark økologisk eplemost (ev. annen syrlig eplemost))
4 stilkfersk timian
salt og pepper
Krutonger:
3 ssolivenolje
1 feddhvitløk
1 og en halv tstimian (tørket)
1 tsflaksalt (grovt)
200 glandbrød (lyst, helst daggammelt)
Ostechips:
100 ggruyère (revet)
1 ssfersk rosmarin (finhakket)
Fremgangsmetode
Skrell løken og skjær den i tynne ringer. Bruk gjerne mandolin.
Varm opp olje og smør i en stor tykkbunnet gryte på middels sterk varme. Stek løk og stjerneanis til løken begynner å få farge. Det tar ca. 30 minutter. Rør om underveis.
Hell over væsken og tilsett timian. Kok opp, senk temperaturen og la suppen småputre under lokk i 2 timer. Bruk tiden til å lage krutonger og ostechips (se under).
Løft ut timianstilkene før servering og smak til med salt og pepper.
Krutonger
Forvarm ovnen til 200 ̊C. Bland sammen med olje, revet hvitløk, tørket timian og salt i en blandebolle.
Skjær brødet i terninger og vend dem i oljen. Fordel dem jevnt utover bakepapirkledd stekebrett og stek dem midt i ovnen i 10-15 minutter. Rør om underveis slik at krutongene blir jevnt stekt.
Avkjøl krutongene helt og oppbevar dem tørt.
Ostechips
Forvarm ovnen til 180 ̊C. Riv osten og fordel den i åtte små hauger, 5-10 cm i diameter, på et stekebrett med bakepapir. Dryss finhakket rosmarin over.
Stek dem midt i ovnen i ca. 10 minutter. Ostechipsene er ferdige når all osten er smeltet og har begynt å få litt farge. Bruk kjøkkenpapir til å tørke bort overflødig fett. Avkjøl ostechipsene helt før de løftes av stekebrettet.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆