50 år mot alle odds
Coop Prix HåpetUnder en kilometer fra Nord-Norges største handelssentrum ligger en butikk som har vært på akkurat samme plass og hatt akkurat samme størrelse, helt fra den startet i Tromsø Samvirkelag som «Syva» – S-Marked avdeling 7 – på Håpet i 1973. På 22. juni gjenåpnet en oppgradert og moderne Prix-butikk.
– I nesten alle mine år her, så har vi vært en typisk suppleringsbutikk. En nabolagsbutikk som du enkelt kan stikke innom hvis det er noe du mangler, sier butikksjef Kent-Rune Myrseth. Han går i jubileumsåret inn i sitt 12. år som butikksjef ved Coop Prix Håpet, og er dermed den butikksjefen med lengst fartstid her. Jubileumsåret byr også på en sårt etterlengtet bursdagsgave: Oppgradering av hele butikken.
Coop Nord har brukt 10 millioner kroner på butikken, som har vært Prix siden 1989. Butikken har enda samme størrelse, men er blitt helt ny og moderne innvendig. -Alt fra elektriske anlegg, belysning, ventilasjon og bakrom til frukt- og grøntavdeling, reoler og selvskanningskassene er blitt nytt. Butikken er nå blitt oppgradert og flott for både kunder og de ansatte som skal jobber der. Vi gleder oss til åpningen på torsdag, da skal vi endelig få vise frem butikken til både nye og gamle kunder, sier butikksjefen.
Ingen tro på at det gikk
Akkurat det å bli til lavprisbutikken Prix var ingen selvfølge, og møtte stor skepsis hos ledelsen. – Kjell Pedersen, som ledet Tromsø Samvirkelag den gang, hadde ingen tro på at det ville fungere med en Prix her på Håpet. Prix Langnes – en kilometer unna – ble jo etablert da jeg begynte her i 1983, forteller tidligere driftssjef i Coop Nord, Bjørn Ove Sletten. Han var butikksjef på «Syva» fra 1983 til 1987. I 1986 gjorde Tromsø Samvirkelag Prix Langnes om til varehuset Obs som var utgangspunktet for dagens «Jekta».
Et konsept som raskt omsatte for mer enn resten av avdelingene i Tromsø Samvirkelag til sammen! – Direktøren sa han skulle spise hatten sin hvis de fikk en Prix her på Håpet til å gå rundt, flirer Bjørn Ove, og påpeker at det var daværende butikksjef Stig Jarl Jensen og Ingar Elvebakken, som ledet denne satsingen.
I boka «Fra landhandel til stormarked» beskriver Leif-Harry Hansen Tromsø Samvirkelag som et stort øysamfunn, spesielt gjennom 70-tallet. Kommunikasjonen var dårlig, og subkulturer fikk utvikle seg. Resultatet for laget som helhet var sterkt varierende, men fra 80-tallet beskrives avdelingen på Håpet som en av de virkelig solide. Sammen med Elverhøy og Domus-varehuset i sentrum, leverte Håpet virkelig penger i kassen.
Bilde: Coop Prix Håpet fyller 50 år i 2023. Det feires med bursdagskake til alle kundene. F.v. Robin Andersen, Kent-Rune Myrseth og Lene Marie Olsen. Foto: Rune Stoltz Bertinussen
«Pengemaskin»
Bjørn Ove var bare 23 år da han avløste Jann Krogstad som hadde ledet «Syva» fra åpningen 8. mars 1973. Han husker at butikken hadde åtte årsverk, og at de i 1984 kunne levere et overskudd på 700.000 kroner! Dette tilsvarer nesten 2,2 millioner kroner i dagens kroneverdi.
– Vi hadde konkurranse fra avdeling 11 på Mortensnes, og vi fikk konkurranse fra Prix på Langnes, men butikken her gikk likevel veldig godt. Ved siden av samvirkelagets avdelinger var det den gang vanlig med mange små butikker spredt over hele byen. Vi kalte dem «mann og kone-butikker». Det var små butikkutsalg hvor familien var arbeidskraft, forteller Bjørn Ove. Samvirkelagene opererte ikke som kjeder på denne tiden, men la føringer for hvordan butikkene skulle drives. S-Marked hadde ferskvaredisk. S-Nærkjøp var uten ferskvare og betydelig mindre.
Trosser Extra og Stormarked
Årets 50-åring har fortsatt å overleve – år etter år – til tross for en voksende og etter hvert ekstrem konkurransesituasjon. Obs Tromsø, Tromsøs største Rema-butikk og en diger Eurospar ligger omtrent på «dørstokken» til Coop Prix Håpet. Forklaringen til Kent-Rune er enkel. Hvis du bare skal ha noen småting eller en enkel middag, så er det hit til Coop Prix at de som bor på Håpet enkelt går, sykler eller kjører, framfor å ta turen til en «storhandel»-butikk. Nå kan de trofaste kundene endelig handle i en modernisert og oppgradert butikk – rett i nabolaget.
Ikke til å kjenne igjen
Bjørn Ove Sletten blir stående å humre mens han er på besøk i dagens butikk og skal beskrive den slik den så ut 40-50 år tilbake i tid. – Tak og vegger er jo likt, flirer han. – Så hadde en enorm ferskvareavdeling, hele veggen her, med egen butikkslakter. En av mine oppgaver var å reise rundt og kjøpe og hente hele slakt. Hver høst tok vi også inn enorme mengder med potet, gulrot og kålrot. Kundene var den gang vant til å kjøpe inn en hel vinterforsyning i slengen. Han forteller at de solgte frukt & grønt året gjennom, men beskriver kvaliteten som «elendig».
– Dette var heller ikke et område vi satset på. Vi hadde litt frukt, men for det meste var det ferskvare over disk og tørrvarer fra hylle det gikk i. I tillegg var det ikke lov å selge øl i butikk. Han husker først og fremst tiden som fysisk tung i og med at det var mange tunge løft, og mye bæring.
Opplæring
På tidlig 70-tall begynte Troms Samvirkelag for første gang å tilby opplæring i form av kurs til sine ansatte, men det var ikke veldig stor interesse for dette i starten. – Ikke for å snakke ned noen fra den gang, men den absolutt største forskjellen på butikkhverdagen da og nå, er alt som handler om service. Vi hadde kun åpent fra 09.00 til 16.30 på hverdager og 09.00-13.00 på lørdager, og ikke sjelden møtte du på betjening i butikken som rett og slett var sur. Jeg er skikkelig stolt over hvor langt vi er kommet, når jeg i dag kommer inn i en butikk og møter positive, offensive ansatte: Folk som er stolte av arbeidsplassen sin, hilser og er hjelpsomme, sier Bjørn Ove.
– Det er gått tre år siden jeg pensjonerte meg, og nå ser jeg utviklingen gå så fort at jeg ikke har noe å bidra med lenger. Det skjer noe nytt hele tiden! Det samme er tilfellet for den øvrige samfunnsutviklingen. Etableringen av det som i dag er Prix Håpet må sees i lys av at Universitetet i Tromsø ble offisielt åpnet 1. september 1972. Etableringen av universitetet ble starten på en kraftig befolkningsvekst for Tromsø by. En av de mest hurtigvoksende bydelene var Håpet, hvor det ble satset på blokker og rekkehus istedenfor eneboliger. Og i det Prix Håpet er inne i sitt 50. år, lanseres planene om Tromsøs største boligprosjekt i nyere tid i akkurat dette nabolaget. 600 nye leiligheter planlegges i området mellom Håpet og handelsparken på Langnes.
Viktige hendelser:
8. mars 1973: S-lagets avdeling 7 åpner som en av Tromsø Samvirkelags i alt ni avdelinger ute i bydelene og distriktet. I tillegg drev laget Domus-varehuset i sentrum som hadde dagligvarer, klær, sko, jernvare, elektro, sport, kafeteria og en kiosk. Pluss at de drev en bensinstasjon og et bakeri med konditori.
1973: Tromsø Samvirkelag begynner å tilby kurs i service for sine ansatte, som for eksempel «Sans for service» og «Butikk-engelsk».
1973: Samvirkelagets personalklubb stiftes og tilbyr kvelder med bingo, ulike spill, karneval, årsfest, barneskirenn etc. for de ansatte.
Tidlig 80-tall: Domusvarehuset i sentrum og avdelingene på Elverhøy og Håpet er i hovedsak de som bidrar til gode driftsresultat.
27. august 1983: Tromsøs første lavprisbutikk, Prix på Langnes (i dag Obs Tromsø), etableres.
19. juni 1986: Obs Tromsø etableres. Fram til denne dato i 1986 hadde Prix omsatt for 16,5 millioner kroner. Resten av året omsatte Obs for like i underkant av 70 millioner kroner.
1989: De første datakassene ble installert i Domus-varehuset i sentrum.
1993: Tromsø Samvirkelag har fusjonert med samvirkelag i Nord-Troms, og skifter navn til Forbrukersamvirket Nord.
2001: Forbrukersamvirket Nord endret navn til Coop Nord SA.
Butikksjefer på Håpet gjennom 50 år:
1973 Jann Krogstad
1983 Bjørn Ove Sletten
1987 Stig Jarl Jensen
1995 Trond Jaklin
1996 Leif Håkon Hansen
1998 Per Åsen
2000 Ann-Jorunn Hansen
2004 Glenn-Håvard Myrseth
2008 Ole Kristian Olsen
2011 Kent-Rune Myrseth