Sånn baker du pepperkakehus
Kos i julenHer har vi samlet tipsene som gjør det lettere å lage et pepperkakehus som blir akkurat så fint som du hadde sett for deg, og som står gjennom hele julen.
Med Coops ferdige pepperkakedeig har du et godt utgangspunkt når du skal i gang med å bygge julens fineste pepperkakehus. Det kan likevel være greit med noen tips og triks på veien.
Sånn baker du pepperkakehuset
- Beregn en halv kilo pepperkakedeig til et vanlig pepperkakehus. Sett deigen i kjøleskapet 1-2 timer før du skal kjevle den ut. Det er lettere å kjevle når deigen er kald, og figurene holder bedre på formen.
- Tegn opp en mal på matpapir eller bakepapir. Klipp ut malen. Hvis du ikke har bakt pepperkakehus før, kan det være greit å starte med et enkelt hus med fire vegger og tak.
- Ta den kalde deigen ut av kjøleskapet, og kjevle den ca. 2 mm tykk på et bakepapir.
Et godt tips fra Opplysningskontoret for brød og korn, er å lage to pappstrimler som er ca. 2-3 mm tykke. Legg dem på hver side av deigen når du skal kjevle. Da er det lettere å kjevle deigen jevnt tykk. Hvis det er vanskelig å få pappstrimlene til å ligge, kan du feste dem med litt tape til benkeplaten. - Sett gjerne deigen i fryseren en halvtime før du legger papirmalene på toppen av deigen og skjærer ut vegger og tak. Da holder delene til huset bedre på formen. Husk å skjære ut til dør og vinduer også. Noen liker bedre å skjære ut delene etter at deigen er stekt og mens den ennå er varm og myk.
- Trekk bakepapiret over på stekeplaten, og stek delene på 175 °C i 10-12 minutter.
Hvis kantene er blitt litt skjeve eller ujevne under steking, kan du slipe forsiktig med en rasp eller sandpapir mens deigen fortsatt er varm.
Sånn setter du sammen huset - Avkjøl delene helt før du setter dem sammen. Du kan lime med smeltet sukker, men knekken blir veldig varm. Skal du bygge pepperkakehus sammen med barna, kan det være bedre å velge en melisglasur. Royal icing er en glasur som lages med eggehvite. Det blir stivere enn melisglasur laget med vann. Du kan også kjøpe bakelim eller det som heter baking glue hos Coop.
- Slik lager du stiv melisglasur, royal icing:
1 eggehvite
300 g melis
3 ts sitronsaft
Evt. noen dråper konditorfarge
Visp eggehviten lett så den skummer litt. Tilsett melis og sitronsaft og pisk til melisglasuren er så stiv at den former myke topper og ikke faller sammen med en gang. Bruk gjerne kjøkkenmaskin. Hvis du tar litt glasur mellom fingrene, skal den føles litt seig. Ha i noen dråper konditorfarge hvis du vil ha farge på glasuren.
Fyll glasuren i en sprøytepose med liten tipp, eller rull et kremmerhus av matpapir. Fyll kremmerhuset og klipp et lite hull i spissen på kremmerhuset.
- Slik lager du knekk:
Ha sukker i en jernpanne og la det smelte på svak varme før du rører forsiktig i det til alt sukkeret er smeltet og er gyllent på farge. La det smelte helt før du rører forsiktig. Knekken er ferdig når alt sukkeret har smeltet og er lysebrunt. - Lim sammen huset langs kantene, og la det stå i minst 1 time før du pynter det med melisglasur og det du har lyst på av pynt. Da holder huset seg stødigere og faller ikke så lett sammen.
Sånn kan du forsterke huset - Har du barn, har du sikkert Lego. For å stabilisere veggene, kan du bygge en Lego-mur og sette huset sammen rundt det. Spesielt hvis du bruker bakelim (baking glue) som trenger litt tid for å stivne. Pass på å måle opp muren før du skjærer ut tak og vegger. Sørg for å legge til et par millimeter, for deigen kryper ofte litt sammen når den stekes. Blir det glippe mellom Lego-muren og pepperkakeveggene, kan du alltids fôre ut med litt papp eller papir.
- Hvis du lager litt større byggverk, kan det være lurt å steke litt tykkere støttebjelker av pepperkakedeig som du fester i hjørnene med melisglasur, knekk eller bakelim. Det bidrar til å gjøre huset stødigere.
Sånn lager du vinduer - Vindusglass kan du lage på flere måter. Det enkleste er å feste gelatinplater eller klar eller farget plastfolie med melisglasur på innsiden av veggen.
Vil du gjøre det mer avansert, kan du fylle vinduene med knust sukkertøy eller kjærlighet på pinne før du steker platene. Da smelter sukkertøyet og blir til fine vinduer som ser ut som farget glass. Sukkertøyet kan miste litt farge under steking, så det kan være lurt å halvsteke pepperkakene før du fyller vinduene med knust sukkertøy. Stek kakene helt ferdig. - Bruk melisglasuren til å dekorere huset med og feste pynten. Glasuren blir fort stiv, så ikke dekk for store flater før du klemmer pynten forsiktig fast.
- Pepperkakehus med lys i vinduene!
Legg en lysslynge med batteri i huset. Legg batteripakken utenfor huset, så slipper du å løfte huset hver gang du vil skru lyset av eller på.
Se hvordan du baker julens søteste tilbehør til huset her
God pepperkakebaking!