Til hovedinnhold

Spis julematen med norske grønnsaker

Perfekt julemiddag

Så var vi plutselig i desember og julen, slik som i fjor og året før det, nærmer seg med stormskritt.

Det er mange ulike måter å feire jul på, men én ting kan vi nok alle enes om og det er at god mat er viktig! Og god mat krever gode råvarer, så hva er vel bedre enn å bruke deilige norske grønnsaker til tilbehøret? Bra for miljøet, og ikke minst for smaken!

Her er noen tips til hvilke norske grønnsaker som hører jula til, og hvordan de kan brukes.

Rosenkål

En smaksrik liten luring med enormt potensial! Tradisjonelt sett har ikke rosenkålen spilt noen hovedrolle på en typisk norsk juletallerken, men tilberedes det riktig kan det løfte kjøttretter som ribbe, svinestek og kalkunstek til nye høyder.

Og til det formålet er rosenkål med bacon og kastanjer helt perfekt.

Du trenger (4 porsjoner):

  • 400 g rosenkål
  • 100 g hermetiske kastanjer
  • 2 ss olivenolje
  • 4 skiver bacon

Slik gjør du :

  1. Skjær bacon i strimler, grovhakk kastanjene og plukk av de ytterst bladene på rosenkålen (disse skal brukes senere så ikke kast dem).
  2. Ha i olivenolje i en panne og fres baconstrimlene til de er gylne.
  3. Sleng deretter rosenkålen oppi og la det frese til de er møre (3-4 minutter).
  4. Dryss over kastanjene og smak til med salt og pepper.

Mandelpotet

Poteten er en selvskreven gjest på de aller fleste juletallerkener, enten det er ribbe, pinnekjøtt, torsk eller lutefisk. Men hvilken potet skal man velge? Dette er litt smak og behag, men den norske mandelpoteten er ofte en favoritt.

Lutefisken blir ofte trukket frem som en sikker følgesvenn til denne lille og smaksrike poteten. Den passer også utmerket til ribbe og pinnekjøtt, særlig hvis man ønsker et julemåltid med mye smak, der rettens tilbehør spiller mer enn bare en b-rolle.

Tilberedning:

Kok opp vann og legg i potetene med skall på. La dem småkoke/trekke i 5-7 minutter (Obs: pass på at det putrer og ikke fosskoker, mandelpoteten kan nemlig gå i oppløsning ved for hard koking). Hell av vannet når potetene er ferdigkokt og la potetene hvile i 5 minutter. Da trekkes saften opp i poteten igjen, og den får frem den sødmefulle nøttesmaken.

Rødkål

En fantatisk grønnsak og en umiskjennelig juleklassiker! Rødkål passer perfekt til ribbe, kalkun og på danske smørbrød. Det finnes mange måter å tilberede rødkål på. Her er imidlertid en enkel og knallgod oppskrift.  

Du trenger (4 porsjoner):

  • 750 g rødkål
  • 2 epler
  • 1 ts salt
  • 2,5 dl kjøttkraft
  • 2 ts eddik, 7%
  • 2 ts sukker

Slik gjør du:

  1. Skjær kålen i tynne skiver og eplene i båter.
  2. Legg det så lagvis en en kjele, tilsett salt.
  3. Tilsett kjøttkraft og eddik og kok det opp.
  4. La det trekke i 45 minutter. Rør om av og til og smak til med sukker.

Gulrot og kålrot

Knallgode hver for seg, men sammen er de dynamitt, også kjent som kålrotstappe – en av julas mest kjærkomne tilbehør! Tradisjonelt sett spiller kålrotstappe en essensiell, men også veldig definert rolle; nemlig ved siden av pinnekjøttet. For som de fleste vet, er kålsrotstappens myke deilige smak perfekt sammen med salt kjøtt.

Du trenger (4 porsjoner):

  • 2 stk kålrot
  • 2 stk gulrot
  • 4 stk mandelpotet
  • 1 dl matfløte
  • 4 ss smør
  • 1 ts salt
  • 0,5 ts malt muskat
  • 1 ts grovkvernet pepper

Slik gjør du:

  1. Skrell gulrot, gulrot og poteter. Skjær dem i mindre biter og kok dem i usaltet vann til de er møre.
  2. Hell av vannet og la det dampe litt før du moser grønnsakene.
  3. Tilsett fløte og smør til konsistensen blir passe tykk. Smak til med salt, pepper og muskat.


Velbekomme!

 

Kilder: matprat.nocoop.no