Til hovedinnhold

Klassisk og festfin 17. mai-frokost

Feire med stil

17. mai-frokosten setter stemningen med koldtbord og røkelaks og en festfin kake i rødt, hvitt og blått.

Det skal være litt ekstra når man inviterer til 17. mai-frokost. Koldtbordet skal bugne, og noen klassikere skal gjerne med, som eggerøre, spekeskinke, røkelaks og kanskje til og med vårens første asparges.

Ferskt og hjemmebakt

Ettersom gjestene kommer til frokost, kan det være greit med bakst som skal heve over natten, eller noe som er enkelt å elte sammen om morgenen. En klassisk og luftig focaccia bakes i langpanne. Eltefrie rundstykker skal heve over natten, og både horn og rundstykker trenger kort steketid. Du kan også gjøre en ferdigkjøpt loff festfin med hvitløkssmør og ost. Bare se her:

▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Laks på mange måter

 Server varmrøkt laks eller røkelaks med spinatstuing eller spinatpai, eller lag en enkel laksemousse.

Laksemousse

Smårett til 8 personer
600 gram røkelaks
2 sjalottløk
300 g kremost, gjerne Snøfrisk
300 g crème fraiche
1 liten bunt dill
1 sitron, saften
Evt. 50 g lakse- eller ørretrogn
1 klype salt og pepper


Skjær laksen i grove biter og hakk løken.
Kjør laks, løk, kremost og crème fraiche i hurtigmikser til en jevn, men likevel litt grov masse.
Rør inn finhakket dill og smak til med sitronsaft, salt og pepper. 
Server moussen i en bolle. Topp gjerne med lakserogn og frisk dill.

Laks er også godt i en lekker pai, eller du kan bake paien med bacon og purre i stedet.  

▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Lefseruller og litt smågodt

Lomper eller lefser kan fylles med kremost og rulles med spekeskinke eller røkelaks. Smak til med friske urter. Du kan også ha i tynne skiver avokado sammen med skinken eller laksen.

Noe litt tapasaktig er også godt ved siden av. Dadler rullet med bacon er en perfekt kombinasjon av søtt og salt. Bruschetta med spekemat og frisk tomatsalat er enkelt å lage, og ser friskt og fargerikt ut. Du kan bruke både spekeskinke, spekepølse eller fenalår.

  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Egg i lange baner

Ingen 17. mai-frokost uten en luftig og kremete eggerøre. Skal du lage det til mange, kan det lønne seg å steke den i en stor kjele i stedet for i stekepannen. Smelt godt med smør i kjelen, og bruk en slikkepott til å røre jevnlig så den ikke brenner seg.

Kombinasjonen av avokado, egg og sprøstekt bacon er enkelt og ser veldig lekkert ut.

Avokado med egg og bacon

Til 8 personer

4 avokadoer
8 små egg
8 skiver bacon
2 ss gressløk, hakket
1 klype salt og pepper

Del avokadoene i to. Fjern steinen og grav ut litt av avokadokjøttet. Legg avokadoene stødig i en ildfast form.
Knekk et lite egg i hver avokado.
Legg noen skiver bacon ved siden av i formen.
Stek på 225 °C i 15 minutter.
Klipp det sprøstekte baconet over avokadoene, og krydre med hakket gressløk, salt og pepper.

Du kan også imponere med en gyllen ostesufflé. Den krever litt, for den skal helst ikke falle sammen underveis. Til gjengjeld er den luftig og deilig og så god at den smelter på tungen. 

  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Alt det gode pålegget

Sett fram noen gode oster, gjerne med en ostemarmelade til. Du finner flere gode i ostedisken. Ta dem ut av kjøleskapet i god tid før gjestene kommer. Ost er bedre når den er romtemperert.

I tillegg er det godt med noen hjemmelagde påleggssalater. Rekesalat er en klassiker, eggesalat også. Den kan godt lages dagen i forveien så smakene får satt seg.


Eggesalat

Til 8 personer

8 egg
1,5 dl rømme
1,5 dl majones
1 – 2 ss sennep
2 stilker vårløk
1 ss gressløk, hakket
1 klype salt og pepper

Hardkok eggene.

Rør sammen rømme og majones. Smak til med sennep, hakket vårløk og gressløk, salt og pepper.

Grovhakk eggene og vend alt sammen. La eggesalaten stå kjølig i minst noen timer, gjerne natten over, så smakene får satt seg.

Skal du virkelig klinke til, lager du Waldorfsalat med druer, ananas og valnøtter. Vi er vant til at den serveres til hel kalkun til nyttår, men den er like fristende på et koldtbord – gjerne ved siden av noe godt kjøttpålegg.

▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Tradisjonsmaten

Noen klassikere er nesten gått i glemmeboka, og det er på tide å hente dem fram igjen. Tenk så godt det er med rømmegrøt! Gjerne med noe salt spekemat ved siden av. Kabaret er liksom litt gammeldags, men det var litt stas på koldtbordet tidligere. Og en kremet potetsalat, det blir aldri feil. Det er godt til det meste.

▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Festfin kake

17. mai fortjener en kake i rødt, hvitt og blått. Klassikeren er selvfølgelig en saftig bløtkake med krem og bær. Pavlova er blitt en ny 17. mai-favoritt og kan pyntes med bær, hakket sjokolade eller frisk frukt. En himmelsk bringebærterte smaker av sommer og kan godt pyntes med jordbær og blåbær i stedet. Ostekake trenger ikke engang å stekes – gjør den festfin med friske bær. Men hele Norges nasjonalkake – det er nok Kvæfjordkake, også kalt Verdens beste. Det er ikke for ingen ting.

Gratulerer med dagen!

▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Medlemskupp perfekt til 17. mai!

▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!