Slik bruker du høstens rotgrønnsaker
MiddagDe er ferske, fargerike – og rimelige. Her er guiden til de norske rotgrønnsakene og tips til hvordan du best kan bruke dem.
Mange av sommergrønnsakene er fortsatt på plass i hyllene: Årets poteter og nye epler. Salater og blomkål, agurk og tomat – og ikke minst er den nye løken kommet.
Når været blir kaldere utover høsten, ligger hodekål i mange handlekurver. Det er klassisk høstmat som nytes i rykende varme fårikålgryter og i kålstuingen til kjøttkakene.
Og så de deilige og fargerike rotgrønnsakene, da!
– Ikke bare er de velduftende og velsmakende, fargerike og næringsrike, de norske rotgrønnsakene. De er i tillegg rimelige, de kan bakes, stekes, kokes eller spises rå, sier Gerd Byermoen i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
8 herlige oppskrifter med rotgrønnsaker
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆Best i sesong
– De kan spises alene eller som tilbehør, og de fungerer som fargerikt garnityr. De smaker også veldig godt i varme supper, perfekt for de kalde høstkveldene som nærmer seg med stormskritt. Mulighetene er mange – resultatet er garantert godt.
Rotgrønnsakene har vært mye brukt i norsk tradisjonsmat, men har ikke alltid fått like mye oppmerksomhet. De er lagringsdyktige og kan derfor brukes gjennom store deler av vinteren, men alle «levende produkter» smaker best når de er i sesong.
Guide til høstens rotgrønnsaker
Sesongens grønnsaker er ferskere, har lavere pris og har mer av de sunne næringsstoffene i behold. Frys dem ned når de er i sesong!
Rotgrønnsaker er en samlebetegnelse på jordskokk, pastinakk, gulrot, kålrot, beter, pepperrot, sellerirot, persillerot og nepe. Alle disse har uendelig mange bruksområder. Her er en guide til hvordan du kan bruke de ulike rotgrønnsakene:
PERSILLEROT
- Om høsten selges persillerot med gresset på. Smaken er noe sterkere enn bladpersille, og kan minne mye om sellerirot.
- Før bruk renser du persilleroten, kutter av stilk og rotfeste, og skreller med potetskreller.
- Kokt: Perfekt i supper og gryter
- Revet: Er godt som råkost, i salat sammen med eple og i wok.
- Smørdampet eller stekt: Dette er herlig tilbehør til kjøttretter.
- I potetmosen: Litt persillerot i potetmosen gir en mer spennende smak.
- Tips: Persillerotgresset kan brukes i supper og gryter.
GULROT
- Gulrot er nesten som poteten – den passer til det meste! Gulrot brukes rå, kokt og bakt.
- Kokt: Passer i nesten alle supper, gryter og stuinger. Klassisk til finnbiff.
- Strimlet: Gir fin farge og smak i wok.
- Rå og hel: Fint som et mellommåltid og i matpakken.
- Rå og revet: Til stekt fisk og andre middagsretter. Og selvsagt i gulrotkake.
- Som rotmos: Gulrøtter er fine å bruke i rotmos, og vil gi ekstra god smak og farge til potetmosen.
SELLERIROT
- Om høsten selges sellerirot med gresset hengende på, og dette kan godt brukes, både som ferskt eller tørket. Sellerirot dufter aromatisk og har en litt søtlig skarp smak.
- For å få bort alle jordrester bør sellerirot skrelles før bruk og vaskes umiddelbart etter skrelling for ikke å bli misfarget.
- Sellerirot er kanskje mest kjent som suppegrønnsak og er fast følge i lapskaus, men kan brukes i veldig mange andre retter.
- Stekt, kokt eller bakt sellerirot: Er deilig middagstilbehør.
- Strimlet sellerirot: Passer fint til wok.
- Som mos, grateng og pureer: Helt nydelig!
- Revet sellerirot: Er godt i salater.
JORDSKOKK
- Jordskokk er også en anvendelig grønnsak som både kan wokkes, bakes og kokes.
- Jordskokk børstes nøye før bruk. Det tynne spiselige skallet, skrelles som regel før bruk. Rå jordskokk bør dryppes sitronsaft over rett etter skrelling, ellers blir den sort.
- Rå: Setter en spiss på salater og råkost.
- Kokt: Den er nydelig i supper, gryter og pureer.
- Som chips: Jordskokk er ypperlig å bruke til chips. Sunt og godt!
KÅLROT
- Kålrot er en mild grønnsak som passer i mange forskjellige retter.
- Før bruk skrelles kålroten og deretter skjæres den opp i skiver eller terninger som kan kokes i gryteretter eller supper.
- Kokt: Kålrot i skiver kan serveres som grønnsak til middagsretter av både kjøtt og fisk. Og i gryteretter og supper.
- Som stappe; kålrabistappe er et must til blant annet pinnekjøtt!
- I strimler: Nydelig til wok. Prøv!
- Revet: En klassiker i råkost.
- Skåret i staver: Deilig som snacks til dipp.
NEPE
- Nepe har en mild, litt søtlig og pepperaktig smak, som minner om en blanding av reddik og kålrabi. Nepe skrelles før bruk og kan brukes både rå og kokt.
- Kokt: Er god i gryter og supper, eller i skiver med smør.
- Revet: I råkost eller salat.
- Rå båter: Er nydelig på dippfatet.
- Wok: Har du ikke prøvd?
- I stuing og grateng: Deilig tilbehør til kjøtt.
PASTINAKK
- Pastinakk ligner på en hvit gulrot. Den er både søt og litt sterk i smaken, og kan brukes både i rå og kokt tilstand. Skrell den før bruk og fjern eventuelt trevler i midten.
- Revet: Pastinakk er god i råkostsalat.
- I strimler og biter: Passer i en kjapp og enkel wok.
- Kokt: Bruk den som middagstilbehør, i ratatouille eller som grønnsak i fersk suppe.
- Som stuing: Pastinakk er også deilig i stuinger.
- Gratinert: Ovnsgratinert pastinakk er nydelig tilbehør.
- Som chips: Prøv å lage selv, da vel!
PEPPERROT
- Pepperrot har en svært kraftig smak og brukes derfor hovedsakelig som krydder. Den skrelles alltid før bruk, og kan brukes revet, høvlet eller skåret i små biter.
- Som krydder: Klassisk i sauser, salater, til roastbiff eller oksestek og supper.
- Pepperrotkrem: Dette er nydelig til laks, ørret og andre fiskeretter.
RØDBETER
- Det finnes mange ulike typer beter; gulbete, hvitbete, rødbete og polkabete, men vi nordmenn er nok mest kjent med rødbeten.
- Kok rødbeter med skall og bladfeste på for å unngå den røde saften i kokevannet. Fjern skall og bladfeste etter koking.
- Rødbeten serveres kokte som varm grønnsak, i suppe eller kald i salater.
- Rødbete kan også marineres eller bakes i ovn.
- Kokte og oppskårne: Bland i kjøttdeig til Biff Lindstrøm.
- Til sylting: Da passer den ypperlig til silderetter.
- I råkost: Med rå revet rødbete får du den sprekeste råkosten!
- Som chips: Visste du at man kan lage hjemmelagde bete-chips?
- I smoothie: Litt rødbete i smoothien gir frisk farge og fyldig smak!