Skal du lage Pasta Bolognese som italienerne gjør, bør du belage deg på å bruke god tid. Belønningen er en mild og god hverdagsmiddag som elskes av små og store.

Ragu alla Bolognese, kjøttsaus fra Bologna, er en fin hverdagsrett med lange tradisjoner og det finnes sikkert like mange varianter som det finnes italienske bestemødre. Den beste måten å lage en så autentisk saus som mulig, er å sette av godt med tid. Smaken er absolutt verdt ventetiden.

God tomatsaus med mange muligheter

Det er faktisk mer kjøtt enn saus i en klassisk pasta Bolognese, men når du først er i gang kan du like gjerne lage en solid mengde tomatsaus. Øs det du trenger over det ferdigstekte kjøttet til Bolognesen, og hell resten over på glass eller fordel i fryseposer.

pasta bolognese - ekte italiensk kjøttsaus

Uten kjøtt er den herlige tomatsausen perfekt til bruk som både pizzasaus, i lasagne, som utgangspunkt til hjemmelaget tomatsuppe og flere herlige pastaretter.

God Bolognese tar tid

Det finnes egentlig ingen snarveier til en «ekte» og skikkelig god pasta Bolognese. For at sausen skal få den rette smaken og konsistensen må den få lov til å småkoke i 2-3 timer – minst. Det betyr ikke at du må henge over gryta hele tiden.

I starten må du være nøye med å finhakke grønnsakene og passe på at de får surre seg myke og søte i en middels varm stekepanne. Det kalles å lage en soffritto og danner utgangspunktet for mange italienske retter.

Når du så har tilsatt resten av ingrediensene (bortsett fra kjøttdeigen), klarer sausen seg stort sett på egenhånd, og du trenger bare sjekke innom og røre litt en gang i halvtimen. Du vil kjenne det er verdt både tiden og innsatsen i det øyeblikket du smaker på resultatet.

Tomatsaus til pasta bolognese fylt på glass

Oppskrift på Pasta Bolognese

Til 4 porsjoner trenger du

  • 1 gul løk, finhakket
  • 1 gulrot, finhakket
  • 1 stilk stangselleri, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 3 bokser hermetiske tomater
  • 3 ss olivenolje
  • 2 laurbærblad
  • 3 dl grønnsakbuljong
  • 1 dl rødvin, kan ev. erstattes med 1 dl grønnsakbuljong
  • 600 g kjøttdeig
  • Salt og pepper
  • 800 g tørr tagliatelle (eller annen pasta)
  • 100 g parmesanost, revet
    Fersk basilikum, finhakket

Slik gjør du:

  1. Finhakk løk, gulrot, stangselleri og hvitløk.
  2. Kjør de hermetiske tomatene med en stavmikser og sil deretter sausen fri for steiner.
  3. Varm opp 1 ss olivenolje i en stekepanne på medium varme. Stek løken under omrøring til den er blank og myk.
  4. Tilsett gulrot, stangselleri og hvitløk la det surre ca. 15 minutter.
  5. Hell over tomatsaus, buljong og ev. rødvin. Kok opp og la tomatsausen småkoke i 2,5 timer.
  6. Når sausen nærmer seg ferdig, brun kjøttdeigen i resten av oljen i en stekepanne på sterk varme. Smak til med salt og pepper.
  7. Rør litt under halvparten av tomatsausen sammen med kjøttdeigen. La kjøttsausen småkoke i 20-30 minutter.
  8. Kok pasta som anvist på pakningen.
  9. Server pasta og kjøttsaus med revet parmesanost og fersk basilikum.
  10. Fjern laurbærbladene fra resten av tomatsausen og hell over på varme, sterile glass med lokk, eller frys ned i porsjoner til senere bruk.