Lapskaus er genialt å servere til mange. Sjekk hvordan du lager lapskaus både på den tradisjonelle og den raske måten.

Lapskaus er kjent og kjær tradisjonsmat for de aller fleste nordmenn. Med kjøtt og masse grønnsaker er det både sunt og næringsrikt. Og har kjøttet fått koke lenge nok, smelter det på tunga ... Ikke rart lapskaus holder på populariteten sin!

Det finnes flere teorier om hvor denne tradisjonelle retten stammer fra, og én teori er at den kommer nettopp fra Norge og Skandinavia. Sjømenn skal ha brakt med seg denne gode gryta over til England og Liverpool, der scouse, som stammer fra lapskaus, fortsatt er en populær rett.

Prøv også: Småmat med rotgrønnsaker

Brun lapskaus til fest

Lapskaus er lett å lage i store mengder, og det er mye brukt som festmat, for eksempel bruker mange lapskaus som nattmat i bryllup eller i etterlag etter begravelse. Lapskaus er praktisk å ha på menyen når man skal mette mange, og det ikke er lett å si når maten skal serveres.

Trøndersk vri på festmaten? Her er oppskriften på trøndersodd!

Denne gryten kan nemlig gjerne putre en time lenger uten at det gjør noe, eller lages ferdig og så varmes opp når det er klart for servering. Det trengs bare en suppetallerken i hånden og en skje, så kan alle gjester få i seg varm og deilig mat.

Lys og brun lapskaus

Lapskaus finnes i utallige varianter og kan lages etter hva du har tilgjengelig av råvarer. Likevel finnes det to hovedtyper: lys og mørk lapskaus. Den lyse lapskausen lages typisk av svinekjøtt eller flesk, mens den brune lages av storfekjøtt.

Begge to har rikelig med grønnsaker i seg, oftest poteter, gulrot, rotgrønnsaker og purreløk. Men her kan du variere og velge ut dine favoritter.

For litt mer eksotiske smaker, prøv en gryterett med meksikansk vri

Rask lapskaus

Tradisjonell lapskaus lages på kjøtt som trenger relativt lang koketid, slik at mindre mørt kjøtt blir silkemykt og man får en deilig kjøttkraft. Men har du dårlig tid, eller vil servere lapskaus en hverdag etter jobb og skole, går det også fint an. Bruk de møre stykkene av kjøtt, eller gode pølser, så trenger ikke gryten å koke så lenge. Grønnsaker i terninger trenger uansett ikke mer enn 10-15 minutter koketid, og vips så er middagen ferdig!

Fikk du lyst på lapskaus nå? Under finner du oppskrift på deilig brun type. 

Oppskrift på brun lapskaus

Til 4-6 personer trenger du:
800 g storfekjøtt (gjerne høyrygg eller bog)
1 ss smør
1 løk
4-5 gulrøtter
¼ sellerirot
4 vårløk (eller 1 purre)
10-12 poteter
2 beter (kan sløyfes)
1 liter kraft (eller vann + buljong)
Salt og pepper
Kruspersille

Slik gjør du:

  1. Del kjøttet i terninger og brun det i en gryte sammen med smøret.
  2. Hell over kraften (eller vann + buljong) og la koke til kjøttet er nydelig mørt og tyggemykt, det tar 1-1,5 time.
  3. Skrell og del alle grønnsakene i terninger og ha dem i gryten sammen med kjøttet. Etterfyll eventuelt med vann dersom ikke alt dekkes.
  4. La småkoke til grønnsakene er møre, det tar ca 15 min, rør av og til.
  5. Krydre med salt og pepper.
  6. Server nydelig lapskaus med hakket kruspersille og flatbrød til.

TRENGER DU FLERE MIDDAGSTIPS? HER ER MANGE DEILIGE OPPSKRIFTER!