Til hovedinnhold
kylling

Langtidskokt kyllinggryte med sopp og øl

En varm gryte som har putret på komfyren i timevis smaker kjempegodt på kalde dager. Kombinasjonen av økologisk kylling eller høne og mørkt øl gir gryteretten skikkelig dyp og god smak.

1t 45min / 30min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

4 porsjoner

hel kylling (eller høne)

smør

salt og pepper

lettsaltet sideflesk (eller bacon terninger)

hvitløksfedd

stangselleri

gulrøtter

frisk timian (finhakket)

frisk rosmarin (finhakket)

tomatpuré

sukker

laubærblad

mørkt øl

kyllingkraft

olje

småløk (f.eks sjalottløk)

aromasopp

maisenna (til jevning)

potet

smør

salt og pepper

revet muskatnøtt

persille (til topping)

Fremgangsmetode

Start med å partere kyllingen eller høna. Begynn med å skjære av lår og vinger ved det innerste leddet. Skjær løs brystene ned langs ryggbeinet. Del lårene og vingene i to ved det midterste leddet, og brystet i to eller tre stykker, avhengig av størrelse.
Varm smør i en stor gryte, gjerne en jerngryte. Krydre stykkene med litt salt og pepper og brun dem med skinnsiden ned til det er gyllent. Brun på andre siden også. Ta ut stykkene og legg til side.
Del sideflesk eller bacon i terninger og stek til det er gyllent i gryta. Finhakk hvitløk, del stangselleri i små biter og gulrøttene i 2 cm-lange biter. Ha det over i gryta og la det surre et par minutter.
Rens timian- og rosmarinbladene fra stilken og finhakk det. Ha urtene over i gryta sammen med tomatpuré, sukker, laurbærblad og kyllingstykkene.
Rens småløken, del i to og ha over i gryta. Hell over øl og kraft. Gi det et oppkok før du skrur ned temperaturen og lar det småputre videre i 45-60 minutter.
Del soppen i to eller fire. Brun dette i en stekepanne i litt olje. Ha det over i gryta og la det putre videre i 30-45 minutter eller lenger om ønskelig.
Om du ønsker en tykkere saus kan du blande ut litt maizenna i vann og ha i mot slutten. Gi i så fall gryten et oppkok for å tykne sausen.
Kok poteter møre i lettsaltet vann. Ha i smør i terninger og mos sammen med en potetstapper. Smak til med salt, pepper og muskat.
Server gryteretten med potetmosen og topp med frisk persille.

Vi har latt oss inspirere av den klassiske retten Coq au vin, som rett og slett betyr hane i vin. Det har tradisjonelt blitt brukt hane eller høne, men de fleste moderne oppskriftene bruker kylling.

Velg økologisk 

Ønsker du å bruke kylling i denne gryten, anbefaler vi økologisk kylling, som har noe dypere smak i kjøttet og kan minne om hane og høne. 

Kombinasjonen god boltreplass både ute og inne, økologisk fôr og mye mosjon styrker kyllingenes trivsel og helse. Dette resulterer i kylling som er saftigere, mørere og har mer smak.

Øl i kyllinggryte

I en tradisjonell Coq au vin, som vi har latt oss inspirere av, brukes det som regel rødvin fra Burgund, hvor det sies at retten oppsto. Det finnes også andre varianter hvor man bruker vin fra Jura eller en lys utgave med Champagne.

Finnbiff har en unik smak og er et godt utgangspunkt for en deilig gryte. Oppskrift på herlig finnbiffgryte med kantareller, og geitost. LES OGSÅ: Herlig finnbiffgryte med kantareller, øl og geitost Vi har valgt å gjøre retten litt norskere og har brukt et mørkt øl av typen english brown ale i vår rett. Denne øltypen er fruktig og maltfokusert, med toner av ristet malt, karamell og sjokolade. Ølet er tungt, og passer utmerket å bruke i gryterett for å gi den litt tyngde.

Resultatet gir deilig, mør høne eller kylling med et hint av mørkt øl som står godt sammen med grønnsakene og urtene. Sammen med gryta serverer vi en enkel potetmos smakssatt med muskatnøtt.

Tips:

Synes du det blir for mye å håndtere en hel kylling, går det an å bruke en pakke kyllinglår og en pakke kyllingbryst (helst med skinnet på, for den gode smaken!) 

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆