Langtidskokt kyllinggryte med sopp og øl
En varm gryte som har putret på komfyren i timevis smaker kjempegodt på kalde dager. Kombinasjonen av økologisk kylling eller høne og mørkt øl gir gryteretten skikkelig dyp og god smak.
1t 45min / 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
2 kghel kylling (eller høne)
2 sssmør
1 klypesalt og pepper
100 glettsaltet sideflesk (eller bacon terninger)
4 stkhvitløksfedd
2 stilkerstangselleri
4 stkgulrøtter
2 ssfrisk timian (finhakket)
2 ssfrisk rosmarin (finhakket)
1 sstomatpuré
1 sssukker
1 stklaubærblad
6 dlmørkt øl
3 dlkyllingkraft
2 ssolje
20 stksmåløk (f.eks sjalottløk)
300 garomasopp
1 ssmaisenna (til jevning)
1 kgpotet
150 gsmør
1 klypesalt og pepper
en fjerdedel tsrevet muskatnøtt
1 håndfullpersille (til topping)
Fremgangsmetode
Vi har latt oss inspirere av den klassiske retten Coq au vin, som rett og slett betyr hane i vin. Det har tradisjonelt blitt brukt hane eller høne, men de fleste moderne oppskriftene bruker kylling.
Velg økologisk
Ønsker du å bruke kylling i denne gryten, anbefaler vi økologisk kylling, som har noe dypere smak i kjøttet og kan minne om hane og høne.
Kombinasjonen god boltreplass både ute og inne, økologisk fôr og mye mosjon styrker kyllingenes trivsel og helse. Dette resulterer i kylling som er saftigere, mørere og har mer smak.
Øl i kyllinggryte
I en tradisjonell Coq au vin, som vi har latt oss inspirere av, brukes det som regel rødvin fra Burgund, hvor det sies at retten oppsto. Det finnes også andre varianter hvor man bruker vin fra Jura eller en lys utgave med Champagne.
Finnbiff har en unik smak og er et godt utgangspunkt for en deilig gryte. Oppskrift på herlig finnbiffgryte med kantareller, og geitost. LES OGSÅ: Herlig finnbiffgryte med kantareller, øl og geitost Vi har valgt å gjøre retten litt norskere og har brukt et mørkt øl av typen english brown ale i vår rett. Denne øltypen er fruktig og maltfokusert, med toner av ristet malt, karamell og sjokolade. Ølet er tungt, og passer utmerket å bruke i gryterett for å gi den litt tyngde.
Resultatet gir deilig, mør høne eller kylling med et hint av mørkt øl som står godt sammen med grønnsakene og urtene. Sammen med gryta serverer vi en enkel potetmos smakssatt med muskatnøtt.
Tips:
Synes du det blir for mye å håndtere en hel kylling, går det an å bruke en pakke kyllinglår og en pakke kyllingbryst (helst med skinnet på, for den gode smaken!)