Slik setter du sammen et ostefat

Ost

Ost er lykke på 3 bokstaver. Skal du ha venner på besøk, er ute etter en enkel rett å servere gjestene på 17. Mai eller bare har lyst på noe godt til kveldskosen er et deilig ostefat med godt tilbehør alltid en vinner.

Ostefat av rund trefjøl i tre, med fem ulike oster, tørkede fikener, physalis og aprikosmarmelade. Fat i sølv med brødpinner ved siden av.

 

Ost er ikke bare ost. Vakumerte, spennende oster med rare navn og former, ost med trøfler, ost pakket inn i vinblader, ost som lukter vondt, men som smaker vanvittig godt, eller ost man bare får tak i hos en liten butikk i en spesiell landsby i Frankrike. En ost på et ostefat kan ha reist til Norge etter en ferie i Sør-Europa, fra landsbyens marked, eller fra en fantastisk ostebutikk.

Heldigvis får man tak i mange spesielle og deilige oster her hjemme også!

Ta en tur innom ostedisken hos Coop Mega og la deg begeistre av utvalget. Her finner du både utenlandske og norske oster, og mange av de norske kan virkelig måle seg med de store sør-europeiske osteopplevelsene.

Men hvordan gjør man det - hvis man vil ha et osteeventyr av et ostefat? Hvor mange oster, hvilke tilbehør, hva slags frukt skal være på ostefatet? Skal fatet være en dessert, skal det være en mellomrett eller er det fullt opp med ost herfra til midnatt.

Oppsøk ostedisken

Snakk med de flinke folkene i ostedisken – de kan nemlig hjelpe deg! Hos Coop Mega finner du alltid velfylte ostedisker med ost laget på forskjellige typer melk fra for eksempel geit, sau og ku. Eller blandinger av disse.

Det er ingen grunn til å servere kjedelig ostefat når du skal arrangere fest.

Gjør som franskmennene – velg 3, 5 eller 7 oster – det burde holde til ett fat. Du kan også kjøpe én stor og god ost, som du kan pynte med nøtter, honning, friske bær og servere en god vin til. Mer trenger man ikke for å imponere gjestene.

Blåmuggost, chevre og små kjeks.

Sett sammen et ostefat som spenner fra milde oster, som Brie og Chevre, til skarpe blåmuggoster som virkelig river. Velg tilbehør som passer til de ulike ostene, da blir ostekvelden enda mer spennende.

Hemmeligheten bak et godt ostefat

  • Osten bør bli romtemperert før servering. Dette er viktig fordi en kald ost vil mangle all finesse, og ofte smake mindre.
  • Del osten i skiver eller «kakestykker» med en gang du tar den fra kjøleskapet. Legg over et rent, fuktig kjøkkenhåndkle. En ostefjøl kan godt stå på benken i 1-2 timer på denne måten.
  • Alt tilbehør bør bli servert ved siden av – slik at hver og en kan velge selv hva de vil ha, og da helst smake på ostene før de legger på tilbehøret.
  • Hvis osten ikke er skåret opp til servering bør man ha forskjellige typer kniver. De myke ostene klarer seg med en vanlig smørkniv, de fastere ostene trenger en skarpere variant eller en ostestreng, og ostehøvelen går godt til de lagrede ostene.

Forslag til et ostefat

  • En myk hvitmugg-variant, som en Brie eller en Camembert.
  • En mellomhard ost, for eksempel en ung Manchego, Edamer eller Gouda.
  • En blåmuggost. Vi har mange gode norske blåmuggoster, enten milde eller kraftige.
  • En fast eller en hard ost, som en Sveitser, Jarlsberg eller Parmesan.
  • En god hvit geitost, som en chèvre, eller en kittmodnet ost.
  • En moden og godt lagret ost er alltid et bra tilskudd på fatet.

Hvor mye ost trenger du?

Skal det være ost for «hele kvelden» så tenk 250 gram per person. Som snacks ca. 200 gram, en forrett eller mellomrett, ca. 100 gram og som en dessert ca. 125 gram.

Tilbehør til ostefatet

Tenk sesong og kjøp fersk og moden frukt. For eksempel ferske fiken, aprikos og physalis er både dekorativt og smaker nydelig. Fruktkompotter, chutney, tørket frukt eller honning med nøtter er gode følgesvenner til ostefatet.

Coops egen merkevare Smak* forskjellen, har en nydelig drue- og eplechutney som smaker himmelsk til blant annet blåmuggost. Smak* forskjellen har også deilige valnøtter i akasiehonning, som spiller godt på lag med oster som brie og chevre.

Under får du enda mer inspirasjon til hjemmelaget tilbehør som gjør ostefatet til en smakfull opplevelse!

 

▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Tilbehør til ostefatet

▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Norske ostespesialiteter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit