Slik setter du sammen et ostefat
ostOst er lykke på 3 bokstaver. Skal du ha venner på besøk, er et deilig ostefat med godt tilbehør alltid en vinner.
En ost på ostefatet kan ha reist til Norge etter en ferie i Sør-Europa. Fra landsbyens marked, eller fra den fantastiske ostebutikken. Vakumerte, spennende oster med rare navn og former. Ost med trøfler, ost pakket inn i vinblader, ost som lukter vondt, men som smaker vanvittig godt. Ost man bare fikk tak i akkurat i denne landsbyen.
Heldigvis får man tak i mange spesielle oster her hjemme også. Du finner både utenlandske og norske oster, mange av de norske kan virkelig måle seg med de store sør-europeiske osteopplevelsene.
Ta en tur innom ostedisken hos Coop Mega og la deg begeistre av utvalget.
Men hvordan gjør man det - hvis man vil ha et osteeventyr av et ostefat? Hvor mange oster, hvilke tilbehør, hva slags frukt skal være på ostefatet? Skal det være en dessert, skal det være en mellomrett eller er det fullt opp med ost herfra til midnatt.
Oppsøk ostedisken
Snakk med de flinke folkene i ostedisken – de kan nemlig hjelpe deg. Hos Coop Mega finner du alltid velfylte ostedisker med ost laget på forskjellige typer melk; som geit, sau og ku. Eller blandinger av disse.
Det er ingen grunn til å servere kjedelig ostefat når du skal arrangere fest.
Gjør som franskmennene – velg 3, 5 eller 7 oster – det burde holde. Eller bare kjøp én stor og god ost som du kan pynte med nøtter, honning, friske bær og en god vin.
Sett sammen et ostefat som spenner fra milde oster som Brie og Chevre, til skarpe blåmuggoster som virkelig river. Velg tilbehør som passer til de ulike ostene, da blir ostekvelden enda mer spennende.
Forslag til et ostefat
- En myk, hvitmugg-variant, som en Brie eller en Camembert.
- En mellomhard ost, kan være en ung Manchego, Edamer eller Gouda.
- En blåmuggost, som vi har mange gode, norske av. Tenk på de som skal spise den når du velger enten en mild variant eller en som sparker litt mer fra seg.
- En fast eller en hard ost, som en Sveitser, Jarlsberg eller Parmesan.
- En god, hvit geitost (chèvre) eller en kittmodnet ost kan også gi nye osteopplevelser.
- En moden og godt lagret ost er alltid et bra tilskudd på fatet.
Hemmeligheten bak et godt ostefat
- Osten bør bli romtemperert før servering. Dette er viktig fordi en kald ost vil mangle alle finessene. En ost smaker også av jordsmonn og klima der hvor kua, sauen eller geita har beitet.
- Del osten i skiver eller «kakestykker» med en gang du tar den fra kjøleskapet. Legg over et rent, fuktig kjøkkenhåndkle. Et ostefjøl kan godt stå på benken i 1-2 timer på denne måten.
- Alt tilbehør bør bli servert ved siden av – slik at hver og en kan velge selv. Og da helst smake på ostene før de legger på tilbehøret.
- Hvis osten ikke er skåret opp til servering burde man ha forskjellige typer kniver. De myke ostene klarer seg med en vanlig smørkniv. De fastere ostene trenger en skarpere variant eller en ostestreng. Og ostehøvelen går jo godt til de lagrede.
Velger du en skarp blåmuggost, som Roquefort eller Gorgonzola, smaker det godt med søt fiken til.
Hvor mye ost trenger du?
Skal det være ost for «hele kvelden» så tenk 250 gram per person. Som snacks ca. 200 gram, en forrett eller mellomrett, ca. 100 gram og som en dessert ca. 125 gram.
Tilbehør til ostefatet
Tenk sesong og kjøp fersk og moden frukt. Kanskje overraske med grillede pærer, ferske fiken eller dekorativ og god physalis? Gode kompotter, chutney, tørket frukt eller honning med nøtter.
Coops egen merkevare, Smak forskjellen, har en nydelig drue- og eplechutney som smaker himmelsk til blant annet blåmuggost. Smak forskjellen har også deilige valnøtter i akasiehonning, som spiller godt på lag med oster som brie og chevre.