Økologisk husdyrhold
AnsvarlighetØkologiregelverket inneholder en rekke krav til husdyrproduksjonen som er relevante med hensyn til dyrevelferd. Dyrene har generelt mer plass, skal ha tilgang til uteareal og ungene får gå lenger sammen med mordyret. De skal selvsagt ha økologisk fôr, hvorav en stor andel skal være produsert på gården.
Økologisk fjørfe
Alle økologiske høns, kyllinger, kalkuner og andre fjørfe skal ha tilgang til uteareal, dagslys og normal døgnrytme. Økologiske høns kan ikke være i bur og de har bedre plass i hønsehuset enn i konvensjonell produksjon. Større plass og uteareal betyr at hønene kan være mer aktive og kan hakke, grave og lete etter mat, noe som er viktig for høns. Hønene skal også ha tilgang til grovfôr, som høy eller rotgrønnsaker.
Egg er en av de kategoriene med høyest økologiandel i Coop. I 2021 var 13,4 % av eggene vi solgte fra økologisk produksjon.
Foto: Økodrift Homlagarden
Storfe
Alle storfe i økologisk produksjon skal kunne være ute så lenge været tillater det. Kalver skal die mora i minimum 3 dager etter fødsel og skal fôres med melk (ikke melkeerstatning) i minst 3 måneder. Det er krav til større plass for kyr og okser.
Økologiske meieriprodukter er en veldig viktig, og stadig større kategori i Coop. I 2021 var økologiandelen for omsatt søtmelk vel 10 %.
Småfe
Det er relativt liten forskjell på økologisk og konvensjonelt sauehold i Norge. Det viktigste kravet til økologisk produksjon er økologisk fôr.
Coop selger økologisk lammekjøtt.
Svin
I likhet med andre dyreslag, skal gris i økologisk produksjon ha tilgang til uteareal. Grisen har behov for å grave og rote i jorda, og de har også tilgang til rotemateriale innendørs. De har også bedre plass innendørs. Det er ikke tillat å file eller klippe tennene på økologiske grisunger.
Det er få produsenter av økologisk gris i Norge, men Coop tilbyr økologisk svinekjøtt i mange butikker.
Kilder: Debio.no; okologisknorge.no