Det store posekuttet

Så langt i år (oktober 2024) har bare hver fjerde Coop-kunde kjøpt plastbærepose, og Coop-kundene har brukt nesten 40 millioner færre poser enn for to år siden.

 – Håper enda flere husker handlenett - vi skal bruke færre plastposer:

Til tross for at Norge innen 2025 må ned til 40 plastposer per innbygger i året, brukte den gjennomsnittlige nordmannen over 100 plastposer i 2023. Fra 1. mai 2024 ble kontingenten for bruk av plastposer satt opp nok en gang. En plastpose kostet nå 5,50 kroner, der 3 kroner gikk direkte til Handelens Miljøfond og deres viktige miljøtiltak.

– Selv om nordmenn har blitt mye flinkere til å ta i bruk handlenett, må vi bli enda flinkere til å droppe plastposene. Coop tar sin del av ansvaret og har, som eneste aktør i dagligvarebransjen, gjenbruksbonus på bruk av handlenett. Hver eneste gang du skanner gjenbrukskoden på handlenettet får du én krone bonus på medlemskontoen. Slik gagner det både deg og miljøet å bruke handlenett, forteller Siri Krona Johnsen, leder for Bærekraft i Coop Norge. 

Siden prisen på plastposer økte til 4,25 kroner sensommeren 2023, har Coop sett en markant nedgang i salget på hele 34 prosent. Parallelt har salget av handlenett skutt i været med en økning på over 225 prosent. 

– Tallene våre viser at prisendringen på plastposer har hatt en tydelig effekt. I utgangspunktet trodde vi at omstillingen skulle ta noe lenger tid, men kundene våre har snudd seg om på rekordtid og omfavnet de større og mer bærekraftige handlenettene, sier Krona Johnsen. 

Handlenettene til Coop er laget av plast utvunnet av sukkerrør, det mest miljøvennlige alternativet på markedet i dag. Handlenettene kan brukes mange hundre ganger og gjenvinnes som vanlig plast når de er utslitt.

Fra 1. mai 2024 går 3 kroner fra hver plastpose direkte til Handelens Miljøfond. Dette er Norges største private miljøfond og finansierer prosjekter som bidrar til å redusere plastposeforbruket og støtter en rekke andre miljøtiltak. Det er din garanti for at midlene brukes til det beste for planeten vår.

Ta regnestykket  

En plastpose her og der kan virke lite betydelig for lommeboka. Men visste du at hver nordmann kjøper i snitt 104 plastposer per år?  

104 x 5,50 kr = 572 kr i året per familiemedlem. En husstand på to personer bruker da 1144 kroner i året på plastposer. 

Ved bruk av Coops handlenett i stedet for kjøp av plastposter, vil en husstand på to personer spare 1352 kroner i året.

Som eneste dagligvareaktør har Coop gjenbruksbonus på handlenett, og medlemmene våre får 1 krone i gjenbruksbonus hver gang de bruker Coops handlenett. Bare i fjor fikk medlemmene utbetalt over 10 millioner kroner i gjenbruksbonus. 

Takk for at du bidrar til å minimere bruken av plastposer! 

▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
Nærbilde av en strekkode på gjenbrukspose

Ofte stilte spørsmål

Hva koster plastposene nå?

Fra og med 1. mai 2024 koster en plastpose 5,50 kroner.  
 

Hvorfor koster plastposen noe? 

Å ta betalt for posen gjør at folk tenker seg om og bruker færre poser. Dessuten gir vi 3 kroner per plastpose til Handelens Miljøfond, og pengene brukes til tiltak som reduserer plastproblemene. 

Hvorfor har plastposen blitt dyrere/hvorfor øker kontingenten? 

Bidraget til Handelens Miljøfond har økt fra 2 krone til 3 kroner, som et tiltak for å redusere plastposebruken. Pengene brukes på tiltak som reduserer plastproblemene. 

Hvordan kan en økning i kontingent redusere plastposebruken i Norge? 

Plastposene vi kjøper inn blir dyrere fordi kontingenten Handelens Miljøfond tar per plastpose har økt. Det gjør at prisen også blir høyere for deg som kunde. Bruk heller gjenbruksnett eller andre ombruksalternativer når du handler, så sparer du både plast og penger.

Hvorfor må vi redusere bruken av plastposer? 

Plastposer er unødvendig bruk av plast og vi bruker altfor mange. Målet er 40, det har EU bestemt. I Sverige lå de i 2022 på 17 plastposer per innbygger, og i Danmark lå de på 30 plastposer per innbygger, mens vi i Norge lå på 132 per innbygger. I 2023 brukte hver nordmann i snitt 104 plastposer, så vi har fortsatt en vei å gå.

Hva skal jeg bruke i stedet for plastposen? 

Ombruksalternativer som gjenbruksnett, sekk eller veske bør brukes til frakt av varer, og avfallsposer på rull til avfallet. Det er bedre for klimaet, naturen og lommeboken. 

Hvordan fungerer gjenbruksbonusen?  

Bruk gjenbruksnettet du kjøper i Coop sine butikker når du handler og få 1 kr i bonus i stedet for å måtte betale for bærepose. Skann strekkoden «Gjenbruk» som du finner under gjenbruksnettet, og bonusen kommer inn på ditt fordelsregnskap. Bra for miljøet, bra for deg! 

Du vil få gjenbruksbonus for antall gjenbruksnett du trenger til dine varer, ved skanne alle gjenbruksnettene du har fylt. Har du behov for flere gjenbruksnett, eller har du ikke et slikt gjenbruksnett kan det kjøpes i din Coop-butikk. 

Er ikke plastposer bedre enn handlenett? Handlenettet må vell brukes mange tusen ganger for å at det skal være positivt for miljøet? 

Nei, gjenbruksnett eller andre ombruksalternativer er bedre enn plastposer, både for klimaet, naturen og lommeboken. Gjenbruksnett i polyester eller nylon trenger faktisk kun å bli brukt 8 ganger og handlenett i økologisk bomull trenger å bli brukt 68 ganger. 

Hvis jeg bruker plastposen 8 ganger er ikke det bedre enn handlenett? 

Hvis du bruker plastposen 8 ganger er jo det veldig bra! Men generelt er gjenbruksnett laget for å kunne tåle langt flere bruk enn en plastbærepose, og derfor anbefales det å bruke gjenbruksnett til å frakte varer i og avfallsposer på rull til restavfallet. 

Er papirposer bedre enn plastposer? 

Det er miljøkostnader knyttet til begge to, og å gå fra et engangsalternativ til et annet er ikke veien å gå. Det aller beste er å bruke gjenbruksnett eller andre ombruksalternativer når man skal handle. 

Hva skal jeg bruke til søppel hvis jeg ikke skal bruke plastposen fra butikken? 

Vi bør bruke avfallsposer på rull til avfallet. Avfallsposer på rull er tynnere enn plastbæreposene, dermed blir det mindre plast per søppelpose vi kaster ved å bruke avfallsposer på rull. Mindre plast gir også mindre utslipp, både fra plastproduksjon og ved forbrenning av avfallet som ligger i posene. 

Avfallsposer på rull er så tynne og revner, da må jeg bruke dobbelt og da er man vel like langt eller? 

Avfallsposene på rull tåler mer enn du tror, og det finnes ulike alternativer å velge mellom. De er ment for å brukes rundt avfallet, men de er ikke laget for å bære tunge varer hjem fra butikken. 

Mer om bærekraft

Mer om bærekraft
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
  • ▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

    ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

EXTRA - Forside
MEGA - Forside
PRIX - Forside
Marked - Forside
Matkroken - Forside
Obs - Forside
Obs Bygg - Forside
Byggmix - Forside

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit