Ekstra god og luftig eggerøre
Prix-TriksSjekk hvordan du får eggerøren helt perfekt i smak og konsistens.
Den vanligste måten å lage eggerøre på, er å piske eggene sammen med væske og salt, og slenge det i stekepanna. Da skal du ha flaks for å få det helt store resultatet.
Eggerøre skal være gyllengul, luftig og kremaktig. Den disser lett på gaffelen, og smelter i munnen.
Men opplever du i stedet at eggerøren din blir gråaktig og hard – eller det motsatte; altfor løs og litt ekkel i konsistensen?
Det kan skyldes at du steker den i stekepanne. Og her er det størrelsen det kommer an på! Vanligvis lager vi eggerøre til en eller bare noen få personer, og da blir de fleste gjennomsnittlige stekepanner for store. Dermed blir røren stekt for fort, og blir for hard.
Skal du lage eggerøre av to–fire egg, bør du derfor heller bruke en mindre gryte eller liten stekepanne. En større porsjon eggerøre lager du derimot best i den store stekepanna, eller i ovnen.
Eggerøre på 1-2-3
Noen blander væske (vann, melk eller fløte) i røren før den stekes, andre ikke. Uansett er det lurt å følge disse rådene:
- Pisk massen godt sammen. Da vil eggehviten og plommen blande seg godt sammen, og du unngår å få hvite klumper av hviten i massen. Gaffel er bra, men du kan også bruke stavmikser eller visp.
- Stek røren med én gang. Piskingen gjør eggerøren luftig, men bare hvis du tilbereder den med én gang du er ferdig. Blir røren stående, vil luften gå ut av den igjen. Da blir eggerøren hardere.
- Bruk kun middels varme, rør mens røren steker og avslutt stekingen når den er nesten ferdig. Da er det fremdeles nok varme i eggene til at den siste finishen på stekingen foregår av seg selv. Venter du til den er helt gjennomstekt før du tar den over på fat, vil den bli litt tørr.
Hvornår skal man salte?
Noen mener at det er best å vente med salt og pepper til etter stekingen. Salter du massen før den stekes, vil saltet påvirke konsistensen i eggene så massen lett kan bli litt for flytende. Peprer du massen før stekingen, kan dette gi en litt mørkere farge på den ferdige røren. Men her er meningene delte.
Lag eggerøre som stjernekokken
Det enkleste kan ofte være det beste, selv om du er stjernekokk. Britiske Gordon Ramsay går rett på sak uten hverken å vispe eggene eller krydre dem før han begynner å steke. Han knekker dem rett oppi en kasserolle sammen med en god klump smør (omtrent en stor spiseskje per egg). Ingen væske.
Først når gryten er kommet på kokeplaten, som står på godt og vel middels varme, begynner han å røre. Ramsey bruker en slikkepott og rører raskt og kraftig hele tiden.
Et par-tre ganger under koketiden tar han gryten av varmen noen sekunder, mens han fortsatt rører raskt og kraftig. Så fortsetter han med gryten på platen igjen.
Når massen begynner å bli fast, fjerner han gryten fra varmen og har oppi en liten spiseskje creme fraiche. Den røres godt inn. Dette kjøler massen litt ned og stopper kokeprosessen.
Til slutt krydrer han med salt og litt kvernet pepper, pluss rause mengder klippet gressløk.
Urtegrønn eggerøre
Vår norske kjendiskokk Arne Brimi har en morsom variant: Grønn eggerøre!
Den lages enkelt ved å kjøre egg, salt og pepper og en god bunt friske urter som persille eller gressløk kjapt med stavmikser eller i blender. Ha godt med smør i en kjele eller panne, og stek på middels varme mens du rører. Ta gryten av varmen før eggerøren har stivnet helt, så den ikke blir for hard.
Eggerøre i ovnen
Koldtbord til 17. mai? Da hører eggerøre med. Skal du unngå å jobbe deg i hjel med å steke røre i flere omganger, med et hardt og kaldt resultat, kommer løsningen her: Stekeovnen! Der kan eggerøren stort sett passe seg selv, bare du husker å røre litt i den med noen minutters mellomrom – og du kan servere den mykeste, varme eggerøre akkurat i det gjestene skal forsyne seg.
Passende ovnstemperatur er ca 175 grader (ca 150 på varmluft).
Du kan beregne to egg pr person, og litt ekstra væske: opptil en halv dl pr. porsjon. Salt og pepper, eventuelt gressløk eller annet. Ha massen i en stor ildfast form som er smurt med en raus mengde smeltet smør, og sett i ovnen.
Etter 10–15 minutter tar du ut formen og rører rundt i massen med en slikkepott. Sett formen inn igjen, og etter dette tar du den ut hvert femte minutt og rører litt. Når eggerøren har fått passe konsistens, er den klar til servering.
(Kilder: godt.no, hobbykokken.no, matprat.no, dagbladet.no, aperitif.no)