Aldri mer visne urter på kjøkkenbenken! Fryser du dem ned på denne måten, får de "evig" liv. Du unngår matsvinn, og det er bra for lommeboka.

Derfor bør du fryse ned urtene dine

Det er alltid like kjedelig når de friske og velduftende urtepottene visner på kjøkkenbenken. Med dette smarte trikset kan du gi urtene «evig» liv.

Friske urter gjør maten ekstra smakfull, i tillegg til at de pynter opp på kjøkkenbenken. Noen kvaster koriander kan fort friske opp en deilig salsa, basilikum kan gjøre enhver suppe mer fristende og mynte kan gjøre smoothie mer spennende.

Unngå matsvinn

Det er helt vanlig å bare bruke litt urter av gangen når man kjøper en hel potte. Men det er synd å la restene visne bort – både for lommeboka og for klimaet og miljøet.

 Om du ikke bruker hele urtepotten med en gang, er det lurt å fryse ned restene før de visner. Gjør du det har du alltid urter for hånden til mange gode middager.

 

Frys ned urter i olje

Det finnes mange måter å oppbevare urter på. De kan for eksempel tørkes, legges på salt eller fryses som de er. Fryser du de derimot i olivenolje beholder de smaken best og lengst. Fryste urter i olje har en holdbarhet på hele 6 måneder. Det er betydelig lengre enn de pleier å holde på kjøkkenbenken!

Alle urter kan fryses

Du kan bruke hvilken som helst type urt. Basilikum, koriander, mynte, sitronmelisse, rosmarin, timian, salvie, dill, oregano, persille, gressløk, estragon – bare fantasien setter grenser!

Aldri mer visne urter på kjøkkenbenken! Fryser du dem ned på denne måten, får de "evig" liv. Du unngår matsvinn, og det er bra for lommeboka.

Du kan også blande flere urtetyper, men da er det lurt å bruke noen som passer godt sammen. Både de du har kjøpt på butikken og urter du har dyrket i egen hage kan fryses.
   

  
Slik fryser du urter i olje

For å fryse ned urter trenger du fire ting: urter, isbitformer, olje og en fryser.

 

Aldri mer visne urter på kjøkkenbenken! Fryser du dem ned på denne måten, får de "evig" liv. Du unngår matsvinn, og det er bra for lommeboka.

Slik går du frem:

 

1. Finhakk urtene med saks eller kniv. Om du vasker de først er det viktig at de blir tørre før du går til neste steg.

 

2. Hell litt olivenolje i bunn av en isbitform, fordel litt urter i hver form og hell på mer olje.

 

3. Sørg for at urtene er dekket av olje. 2-3 ss olje pr form bør holde. Sett deretter isbitformen i flatt i fryseren og la den stå der over natten.

 

4. Når urtene har fryst kan du ta de ut av formen og legge de over i en frysepose. Vær kjapp, så oljen ikke smelter. Legg posen tilbake i fryseren.

 

TIPS: Det kan være lett å glemme hvilken urt fryseposen inneholder, så merk gjerne posen med hvilken type urt du har lagt på olje.

6 ting du kan bruke fryste urter til

  • Basilikum i olje kan brukes som base i hjemmelaget tomatsuppe eller pasta
  • Rosmarin i olje setter perfekt smak i en lammegryte
  • Timian i olje er nydelig i gryteretter
  • Dill i olje smaker herlig i fiskeretter
  • Mynte fryst i vann eller juice kan brukes i isvann eller smoothie
  • Gressløk kan fryses som den er i en frysepose, da er den perfekt å bruke i eggerøre

 

Martine Gulbrandsen 12. sep 2018