Slik fileterer du grapefrukt
Frukt og grøntGrapefrukt kan smake litt bittert, men ikke hvis du skjærer den i båter uten det tynne, hvite skallet.
Litt bittert
Grapefrukt smaker litt beskt og bittert synes mange. Enten skyr de frukten som pesten eller strør sukker over den for å klare å nyte smaken.
Men visste du at det er skinnet som omkranser hver båt som er den store synderen – mens kjøttet faktisk smaker søtt og godt?
– Vanligvis spiser vi bare filetene i grapefrukten, fordi skinnet mellom ofte er hardt og smaker veldig bittert, sier kommunikasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, Gerd Byermoen.
Den bitre smaken kommer fra bitterstoffene naringin og kinin.
Heldigvis kan du enkelt filetere grapefrukten i båter uten hinne med dette trikset.
Grapefrukten fileterer du slik:
1. Skjær av endene.
2. Skrell grapefrukten forsiktig med en skarp kniv.
Pass på å skjære vekk skallet helt inntil fruktkjøttet.
3. Del grapefrukten i to
Forsøk å kutte akkurat i «snittet» mellom to båter.
4. Lag snitt
Lag et snitt i skinnet nær midten av grapefrukten, fjern skinnet, og dra fileten forsiktig ut. Gjenta med alle filetene.
Voila! En helt skinnfri grapefruktfilet, og minimalt svinn.
Grapefrukt er supersunt
– Grapefrukten er frisk på smak og er proppfull av sunne næringsstoffer. Den innholder lite energi og fett, men har et høyt innhold av vitamin C og kostfiber. Vitamin C styrker immunforsvaret, bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er dessuten gunstig for fordøyelsen, forteller Byermoen.