Franskmennene liker å ha kompliserte navn på enkle retter. Bak det eksotiske navnet «vichyssoise» skjuler det seg en herlig fløyelsmyk potet- og purreløksuppe som heldigvis er langt enklere å lage enn å uttale.

Varm eller kald potet- og purreløksuppe?

Mens den franske suppen med det vanskelige navnet helst skal serveres kald, foretrekker vi den varm slik at den kan varme oss langt ut i tærne når det er kaldt og mørkt ute. Men du kan godt servere denne suppa kald, hvis du heller vil det. Den egner seg både som forrett og som middag.

Det som er mer viktig er at du bruker melne poteter, som for eksempel mandelpoteter. De gir den gode myke konsistensen du er ute etter.

Hvis du har potetmos til overs er det også supert å bruke i denne suppa!

Enkle brødpinner med parmesanost

Herlig sprø grissini, eller brødpinner, lager du rask med fersk pizzabunn og revet parmesanost.

Italienske brødpinner med parmesanost

Det er alltid digg med godt brød til suppe. Grissini er brødpinnene som du ofte finner på bordene til på italienske restauranter og det er perfekt følge til suppemiddagen. De lager du raskt hjemme, uten behov for hverken gjær eller eltemaskin.

Alt du trenger for å lage ferske grissini er fersk pizzadeig, egg, salt og en pizzakutter. Med litt revet parmesan i tillegg blir brødpinnene så sprø og smaksrike at du vi spise de som snacks.

Coop Original Pizzabunn får du kjøpt på Coop Mega.

potet- og purreløksuppe med brødpinner og parmesanchips

Nybakte brødpinner og sprø parmesanchips er med på løfte denne potet- og purreløksuppa til et nytt nivå.

POTET- OG PURRELØKSUPPE MED SPRØ BRØDPINNER

Vanskelighetsgrad: Lett
Totaltid: ca. 40 minutter
Steketid: 10-15 minutter
Temperatur: 220/180˚C
Porsjoner: 4 

Dette trenger du:

  • 4 store purreløk (den hvite delen), i ringer
  • 800 g mandelpotet, i terninger
  • 2 fedd hvitløk, grovhakket
  • 2 ss extra virgin olivenolje
  • 1 liter grønnsakkraft
  • 2 dl kremfløte
  • 0,5 sitron, saften av
  • Salt og pepper
  • Fersk timian
  • 1-2 ts chiliolje

Slik gjør du:

  1. Skyll purre og skjær i små biter. Skrell potetene og skjær i terninger.
  2. Varm opp olje i en stor kasserolle på medium sterk varme. Ha i den hvite delen av purren og grovhakket hvitløk og la det surre 3 minutter.
  3. Ha potetbitene i kasserollen, hell på kraft og kok opp. La alt småkoke til potetene er møre (15-20 minutter). I mellomtiden kan du lage parmesan-grissini og parmesanchips (se under).
  4. Bruk blender eller stavmikser til å kjøre suppen glatt og jevn. Tilsett fløte og kok opp. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
  5. Topp med finsnittet grønn purre, fersk timian og chiliolje, og server suppen med parmesan-grissini og parmesanchips.

 

BRØDPINNER MED PARMESANOST

Dette trenger du:

  • 1 pk Coop Original Pizzabunn, eller annen fersk pizzabunn
  • 1 egg
  • 100 g revet parmesanost
  • Grovt flaksalt

 

Slik gjør du:

  1. Ta pizzadeigen ut av kjøleskapet 30 minutter før steking. Sett ovnen på 220˚C.
  2. Rull ut pizzabunnen. Pisk sammen egg og pensle godt. Dryss over revet parmesanost og grovt flaksalt.
  3. Bruk pizzahjul eller kniv og del først bunnen i to på langs og deretter i 2-3 cm tykke strimler på tvers. Vri hver strimmel rundt sin egen akse et par ganger og legg på bakepapirkledd stekebrett.
  4. Stek midt i ovnen i 8-10 minutter, til brødpinnene er gylne og sprø.

 

PARMESANCHIPS

Dette trenger du:

  • 100 g parmesanost, revet

 

Slik gjør du:

  1. Sett ovnen på 180˚C. Legg revet parmesanost i sirkler på 10 cm diameter på bakepapirkledd stekebrett.
  2. Stek midt i ovnen til osten er smeltet og har blitt gylden (ca. 10 minutter).
  3. La osten avkjøles på bakepapiret til parmesanchipsen har stivnet og blitt knasende sprø.

Parmesanchipsen blir mykere over tid og bør derfor nytes mens den er relativt nystekt.