Til hovedinnhold
fisk og sjømat

Stekt torsk med spenstig chorizosalsa

Stekt torsk er en flott og delikat fisk å servere til gjester. Serverer du den i følge med vår småfrekke chorizosalsa skal du ikke se bort fra at det blir stående ovasjoner og mulig verdensherredømme.

Stekt torsk med spenstig chorizosalsa

30min / 15min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

4 porsjoner

Dette trenger du til chorizosalsa:

ristede pinjekjerner

Extra virgin olivenolje

chorizopølse ( speket, i små biter)

sjalottløk (finhakket)

tørkede aprikos ( i små biter)

sherryeddik

finhakket hvitløk

fersk timian (grovhakket)

sitronsaft

flaksalt

Dette trenger du til blomkålpuré og stekt blomkål:

blomkålhode

potet (i terninger)

hvitløk

matfløte

Extra virgin olivenolje

sitronsaft

salt

nykvernet pepper

smør til steking

salt og pepper

Dette trenger du til torsken:

lettsaltet torsk (med skinn)

hvitløk (lett knust)

solsikkeolje til steking

smør til steking

pepper

Fremgangsmetode

Start med chorizosalsaen: Rist pinjekjernene i en tørr stekepanne til de begynner å «svette» og få litt farge. Sett til side.
Senk temperaturen til middels sterk varme og ha i olivenoljen. Stek chorizo et par minutter under omrøring.
Tilsett sjalottløk, aprikos og sherryeddik og la alt småsurre 2-3 minutter til løken er mør og blank. Vend revet hvitløk, timian og pinjekjerner inn i chorizosalsaen. Smak til med sitronsaft og salt om nødvendig. Hold salsaen lun til servering.
Lag blomkålpuréen: Del blomkål i to. Del halvparten av blomkålen i mindre buketter og kok sammen med potetterninger og hvitløksfedd i usaltet vann til alt er mørt (12-15 minutter).
Hell av kokevannet og tilsett fløte, olivenolje og sitronsaft. Bruk stavmikser til å kjøre til en myk puré. Smak til med salt og pepper.
Skjær resten av blomkålen i skiver. Stek i smør på sterk varme til blomkålen har fått god farge og er blitt litt mør. Krydre med salt og pepper.
Stek fisken: Skrap bort løse fiskeskjell og tørk torskefileten godt med kjøkkenpapir. Del i passe store porsjonsstykker. Knus hvitløksfeddene lett med bredsiden av en kokkekniv og fjern stilkfeste og skall.
Stek torskefiletene med skinnsiden ned, sammen med hvitløksfeddene, olje og smør, i ca 10 minutter. Bruk en skje til å øse fettet over fisken underveis. Krydre med nykvernet pepper. Torsken er ferdig når den flaker seg og slipper skinnet.
Server med lun chorizosalsa, blomkålpuré og stekt blomkål.
Tips! Får du ikke tak i lettsaltet tosk kan du også bruke skinn- og benfri torskefilet. Dryss en spiseskje grovt salt pr 100 gram fisk over filetene og la dem ligge i 15 minutter. Skyll deretter fisken i kaldt vann og tørk godt med kjøkkenpapir.
Stek på samme måte som beskrevet over, men vær obs på at fisken lettere kan falle fra hverandre uten skinnet.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆