Vi elsker risgrøt i jula! Hele 68 prosent av oss spiser grøt i løpet av jula, og de aller fleste spiser risgrøt på julaften. 

Risgrøt, også kalt julegrøt, risengrøt og risengrynsgrøt, har vært tradisjonell fest- og julemat i lang tid. Grøt har vi alltid spist mye av, vanlig hverdagsmat var grøt laget på korntyper som bygg og havre og rug.

Ris var en luksusvare til langt opp på 1800-tallet, og det ble sett på som et statussymbol å spise grøt kokt på ris og ikke korn.

Derfor ble det en utbredt skikk å servere risgrøt til store høytider som jul, og da på klassisk vis med sukker, kanel og smørøye.

Risgrøt som koker med appelsinskall og julekrydder.

Vi koker risgrøten sammen med vaniljestang, kanelstang, stjerneanis og appelsinskall. Dette gir risen et hint av krydder.

Risgrøt på julaften

 Risgrøt serveres gjerne på formiddagen, i god tid før julemiddagen. I gammel folketro trodde man at det ville bringe ulykke over gården om ikke nissen fikk en porsjon grøt. Å sette ut grøt til nissen er en tradisjon er noe mange av oss fortsatt følger.

Faktisk så mange som 6 prosent av oss setter ut grøt til nissen til jul, ifølge undersøkelse fra Ipsos MMI på oppdag for melk.no. De fleste setter ut grøt på lille julaften, og brorparten av disse snille nissevennene er barnefamilier.

Klassisk risgrøt kokes av ris, og da gjerne rundkornet grøtris, og melk. Siden det er jul har vi kokt grøten vår med litt julekrydder i for ekstra god julesmak .

Vi koker riskornene sammen med vaniljestang, kanelstang, stjernanis og appelsinskall. Dette gir risen et hint av krydder før grøten tykner og blir herlig fløyelsmyk.

Mandel i risgrøten

En vanlig skikk er å gjemme en skåldet mandel i grøten. Den som får mandelen får en marsipangris eller noe annet godt.  

Har du kokt for mye risgrøt? Fortvil ikke. Restene avkjøles og blandes med pisket kremfløte til en herlig riskrem.

Kilder: melk.no, Wikipedia

Risgrøt med julekrydder og smørøye.

Risgrøt på julaften er en sterk tradisjon for mange, og den skal være hjemmelaget. 67 prosent lager risgrøt selv, ifølge undersøkelsen utført for melk.no.

 

Risgrøt med julesmak

 • 2 dl grøtris
 • 4 dl vann
 • 1 kanelstang
 • 1 vaniljestang
 • 3 stjerneanis
 • 1 appelsin, kun skallet
 • 1 l helmelk
 • 1 ts salt
 • 1 mandel
 • smør, sukker og kanel til topping

 

Slik gjør du:

 1. Skyll riskornene før bruk. Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Ha både vaniljestangen og frøene over i en gryte. Bruk en grønnsaksskreller og skrell appelsinskallet i brede remser. Prøv å kun få med den oransje delen av skallet, og ikke det hvite under. Ha det i gryta sammen med stjerneanis og kanelstang. Hell på vann og kok risen i 10 minutter.
 2. Spe på med melken og kok videre over svak varme. Fisk ut kanelstang, vaniljestang, stjerneanis og appelsinskallet før grøten tykner. Rør ofte så det ikke svir seg i bunn.
 3. Tilsett salt og bland godt inn. (Tilsett en mandel om du vil).
 4. Server grøten med smørøye, sukker og kanel på toppen!

 

Se flere oppskrifter på grøt