boller og søt gjærbakst
Fabelaktig klippekrans med eple og marsipan
Det slår aldri feil. Sett et fat med duftende gjærbakst på bordet, og det kan danke ut selv de flotteste kaker. Klippekrans er en sikker vinner!
40min / 2t 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
8 porsjoner
Søt gjærdeig:
1 og tre fjerdedeler lhvetemel
2 dlsukker
3 tskardemomme
1 tssalt
25 gfersk gjær
1 stkegg
6 dlmelk
150 gsmør (romtemperert)
Fyll:
500 geplemos (ett stort glass)
300 gekte marsipan (grovrevet)
250 gmandler (finhakket)
2 sskanel
1 stkegg (til pensling)
Fremgangsmetode
Ha mel, sukker, kardemomme og salt i en bakebolle.
Smuldre i gjær, ha i egg og kjør i en kjøkkenmaskin med eltekrok på lav hastighet mens du sper med lunken melk.
Kjør til du har fått all melken i og deigen har samlet seg. Øk hastigheten og elt til deigen er glatt og smidig, ca. 10 minutter.
Del smør i små biter og tilsett gradvis mens maskinen går. Elt til alt smøret er godt blandet i. Dekk til bollen og la deigen heve i ca. 1 time eller til dobbel i størrelse.
Ha bolledeigen ut på et melet bord og kjevle den ut til et avlangt rektangel, ca 30 x 65 cm.
Fordel eplemos utover, dryss over revet marsipan, finhakkede mandler og kanel.
Rull sammen til en lang pølse fra langsiden. Flytt over på et stekebrett dekket med bakepapir og form til en sirkel. Fest skjøten godt, gjerne med litt vann.
Bruk en saks og klipp skiver med ca. 1 cm bredde, men ikke klipp helt igjennom. Legg skivene vekselvis ut til hver sin side.
Dekk til kransen med en håndkle og la etterheve i ca. 30 minutter.
Sett ovnen på 200 °C.
Pensle kransen med et lettpisket egg, sett nederst i ovnen og senk temperaturen til 180 °C. Stek i 35-40 minutter eller til akkurat gjennomstekt. Avkjøl på rist.
Rør gjerne sammen litt melis og vann til en tykk glasur og hell over.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆