boller og søt gjærbakst
Luftige lussekatter
Det blir ikke skikkelig Luciadag uten gode lussekatter. Enten du skal bake til Luciatoget i barnehagen eller til gode naboer, er dette oppskriften du trenger!
10min / 2t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
1 porsjoner
150 gsmør
5 dlhelmelk
50 gfersk gjær
1 gsafran (eller 2 ts gurkemeie)
150 gsukker
2 tskardemomme
1 klypesalt
800 ghvetemel (evt. litt ekstra)
1 stkegg (til pensling)
1 pkrosiner (til pynt)
Fremgangsmetode
Denne porsjonen er nok til ca. 20 lussekatter.
Del smøret i terninger og la det tempereres. Varm melken til den er fingervarm, ikke for varm! Smuldre i gjæren, og rør den helt ut i melken.
Rør safranen ut i melken, så blir det en jevnere gulfarge. Du kan evt. bruke gurkemeie for en mer økonomisk variant.
Bland mel, sukker, kardemomme og salt i en bakebolle. Hell den gule melken i blandingen og elt til du har en jevn og smidig deig.
Elt til slutt inn smøret litt etter litt til du har en glatt deig. Dekk til bollen og la deigen heve et lunt sted i 30-60 minutter.
Strø litt mel på benken og velt deigen ut. Kna den sammen og del i ca 20 emner. Trill pølser og form lussekattene som på bildet.
Legg lussekattene på et stekebrett kledd med bakepapir og dekk dem med plast. La dem etterheve i 15-30 minutter.
Pensle lussekattene med sammenpisket egg og pynt med rosiner i svingene. Stekes midt i ovnen ved 225 grader i 8-10 minutter, til de er gylne. La lussekattene avkjøle på rist.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆