boller og søt gjærbakst
Nydelig prinsessekake med vaniljekrem
Den klassiske kombinasjonen av søt gjærbakst, vaniljekrem og melisglasur er nærmest uimotståelig. Ikke rart prinsessekaken er så populær som den er!
40min / 3t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
10 porsjoner
Gjærdeig:
500 ghvetemel
75 gsukker
1 tskardemomme
7 gtørrgjær
3 dlmelk (romtemperert)
1 stkegg (romtemperert)
75 gsmør (romtemperert)
1 stkegg til pensling
Fyll:
50 gsmør (romtemperert)
2 tskanel
3 sssukker
200 gvaniljekrem (ca. en halv pakke)
Melisglasur:
150 gmelis (siktet)
1 tssitronsaft
2 ssvann
Fremgangsmetode
Ha hvetemel, sukker, kardemomme og tørrgjær i en bakebolle. Pisk melk og egg lett sammen og ha i det tørre.
Elt på lav hastighet i 15 minutter.
Tilsett smøret i terninger mens maskinen går. Elt videre i 15 minutter.
Dekk bollen med plastfolie og sett til heving på en lun plass til deigen har doblet i størrelse. Deigen bør heve i minimum 60 minutter.
Fest bakepapir i bunnen av springformen og gni sidene inn med et tynt lag smør.
Ta av 1/4 av deigen og kjevle ut til en sirkel på størrelse med kakeformen. Legg i bunnen på kakeformen og smør utover et tynt lag med vaniljekrem.
Kjevle resten av deigen ut til et rektangel, ca. 50x30 cm. Fordel smøret utover hele flaten og dryss over sukker og kanel.
Fra langsiden, rull deigen sammen til en rull. Bruk en skarp kniv til å dele rullen i 8-10 biter ca. 3-4 cm tykke.
Plasser snurrene jevnt utover i kakeformen, med godt mellomrom. Dekk kakeformen med plastfolie og sett til etterheving i ca. 45 minutter.
Forvarm ovnen til 200˚C.
Ha vaniljekremen i en sprøytepose eller bruk en skje til å fylle hver bolle med litt vaniljekrem. Er det noen hulrom mellom bollene kan du fylle på litt der også, men pass på at det ikke blir for mye vaniljekrem. Da blir ikke kaken godt nok stekt.
Pensle overflaten med et sammenpisket egg og stek på nederste rille i ovnen i 35-40 minutter. Dekk kakeformen med bakepapir halvveis ut i steketiden slik at kaken ikke blir for godt stekt på toppen. Avkjøl helt i formen før kaken legges på fat.
Rør sammen siktet melis, sitronsaft og litt og litt vann til du går en jevn og tykk glasur. Ringle over kaken før servering.