boller og søt gjærbakst
Tangzhong hveteboller
Her er metoden som gjør at hvetebollene holder seg vidunderlig myke og gode i dagevis. Tangzhong kan komme til å revolusjonere måten du baker all søt gjærbakst, og det er slett ikke vanskelig!
12min / 2t 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
1 porsjoner
Tangzhong-jevning:
80 ghvetemel
400 gmelk (ca. 4 dl)
Bolledeig:
820 ghvetemel
275 gmelk (ca. 2,75 dl, kald)
1 stkegg
125 gsukker
7 gtørrgjær (ca. en halv pose)
1 tskardemomme
en halv tssalt
150 gsmør i terninger
1 stkegg (+ 1 ss vann, til pensling)
200 grosiner (+ kokende vann til bløtlegging)
Fremgangsmetode
Denne oppskriften gir ca. 24 boller.
Tangzhong-jevning
Rør sammen mel og melk i en kasserolle. Varm opp mens du hele tiden visper. Jevningen er klar når den tykner og begynner å bli klistrete. Det skjer ved ca. 65˚C.
Avkjøl til romtemperatur. Det går raskere om du har jevningen over i bakebollen og drar den litt opp langs sidene.
Bolledeig
Legg rosinene i en skål og hell kokende vann over så det så vidt dekker. La rosinene stå i 30 minutter og hell deretter av vannet. Sett til side mens du lager bolledeigen.
Ha resten av ingrediensene, bortsett fra smøret, i bakebollen sammen med den avkjølte jevningen. Elt deigen sammen på middels hastighet i 10 minutter. Det gjør ikke noe om deigen virker klissete i starten. Den vil ta opp mer væske etterhvert som den eltes.
Tilsett smøret i terninger og elt videre i 10 minutter til, på middels høy hastighet.
Tilsett rosinene og elt forsiktig til de er godt fordelt i deigen. Dette kan gjøres for hånd.
Dekk bakebollen til med et fuktig kjøkkenhåndkle, eller plastfolie, og sett deigen til heving minst 1 time, eller til deigen har doblet i størrelse.
Ha bolledeigen ut på melet underlag og kna et par runder for hånd for å få ut luft. Del i like store emner à 90-95 gram, og trill til boller.
Sett bollene på bakepapirkledd stekebrett. Dekk med fuktig kjøkkenhåndkle eller plastfolie og sett til etterheving i 60 minutter.
Er du redd for at kledet eller plasten skal feste seg til bollene kan du drysse over litt mel eller gni nøytral olje på undersiden av plastfolien.
Forvarm ovnen til 200˚C varmluft.
Pensle bollene med sammenvispet egg og vann. Stek midt i ovnen i 10-12 minutter, til bollene har fin farge og er gjennomstekte. Avkjøl på rist.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆