Til hovedinnhold
boller og søt gjærbakst

Tangzhong hveteboller

Her er metoden som gjør at hvetebollene holder seg vidunderlig myke og gode i dagevis. Tangzhong kan komme til å revolusjonere måten du baker all søt gjærbakst, og det er slett ikke vanskelig!

Gylne hveteboller med rosiner bakt med Tangzhong metoden, servert på trebrett med grønt linhåndkle. Liten skål med rosiner ved siden av, omkranset av nybakte boller.

12min / 2t 30min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

1 porsjoner

Tangzhong-jevning:

80ghvetemel

400gmelk (ca. 4 dl)

Bolledeig:

820ghvetemel

275gmelk (ca. 2,75 dl, kald)

1stkegg

125gsukker

7gtørrgjær (ca. en halv pose)

1tskardemomme

en halvtssalt

150gsmør i terninger

1stkegg (+ 1 ss vann, til pensling)

200grosiner (+ kokende vann til bløtlegging)

Fremgangsmetode

Denne oppskriften gir ca. 24 boller.

Tangzhong-jevning

Rør sammen mel og melk i en kasserolle. Varm opp mens du hele tiden visper. Jevningen er klar når den tykner og begynner å bli klistrete. Det skjer ved ca. 65˚C.
Avkjøl til romtemperatur. Det går raskere om du har jevningen over i bakebollen og drar den litt opp langs sidene.

Bolledeig

Legg rosinene i en skål og hell kokende vann over så det så vidt dekker. La rosinene stå i 30 minutter og hell deretter av vannet. Sett til side mens du lager bolledeigen.
Ha resten av ingrediensene, bortsett fra smøret, i bakebollen sammen med den avkjølte jevningen. Elt deigen sammen på middels hastighet i 10 minutter. Det gjør ikke noe om deigen virker klissete i starten. Den vil ta opp mer væske etterhvert som den eltes.
Tilsett smøret i terninger og elt videre i 10 minutter til, på middels høy hastighet.
Tilsett rosinene og elt forsiktig til de er godt fordelt i deigen. Dette kan gjøres for hånd.
Dekk bakebollen til med et fuktig kjøkkenhåndkle, eller plastfolie, og sett deigen til heving minst 1 time, eller til deigen har doblet i størrelse.
Ha bolledeigen ut på melet underlag og kna et par runder for hånd for å få ut luft. Del i like store emner à 90-95 gram, og trill til boller.
Sett bollene på bakepapirkledd stekebrett. Dekk med fuktig kjøkkenhåndkle eller plastfolie og sett til etterheving i 60 minutter.
Er du redd for at kledet eller plasten skal feste seg til bollene kan du drysse over litt mel eller gni nøytral olje på undersiden av plastfolien.
Forvarm ovnen til 200˚C varmluft.
Pensle bollene med sammenvispet egg og vann. Stek midt i ovnen i 10-12 minutter, til bollene har fin farge og er gjennomstekte. Avkjøl på rist.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit