brød
Grovt brytebrød i langpanne
Det grove brødet holder seg alltid ferskt og supersaftig. Det gjør det ekstra kjærkomment i matpakken, til suppe eller salat, og gjerne med godt pålegg på.
40min / 2t 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
10 porsjoner
50 gsolsikkefrø
50 glinfrø
50 gsesamfrø
50 ghavregryn
500 ggrovbakst mel
300 ghvetemel (200-400g)
75 ghvetekli
4 dlmelk
3 og en halv dlvann
1 tsmaldon salt
1 og en halv sshonning
25 ggjær
Fremgangsmetode
Denne oppskriften gir ca. 20 rundstykker.
Begynn med å varme opp melken og vannet ditt til de er ca 35 grader varmt. Ha det i en stor bolle og rør inn solsikkefrø, linfrø, sesamfrø, havregryn og honning. La så denne blandingen stå å svelle i 15-30 minutter.
Deretter smulderer du gjæren i kornblandingen og rører litt om. Sett eltekroken på kjøkkenmaskinen din og ha i salt sammen med 500 g grovbakstmel og 75 g hvetekli, elt det hele godt sammen ett par minutters tid.
Så er det tid for å ha i vanlig hvetemel, her må du se an mengden du trenger, deigen din skal være fast men fortsatt litt klissete når den settes til heving.
Ha bakepapir i en langpanne og smør gjerne kantene på langpannen med litt olje. Ha deigen din i langpannen og klapp og dra den utover til den er jevnt fordelt i langpannen.
Dekk langpannen med plast og sett den på ett lunt sted til heving i ca 40 minutter, om det står litt lenger gjør det ingenting.
Etter den første hevingen, bruker du en skarp kniv og skjærer ut 5x4 rundstykker i langpannbrødet ditt, deretter pensler du litt med vann før du strør på solsikkefrø og linfrø som dekorasjon.
Dekk deretter langpannen til med plast igjen og la brødet heve ytterligere en time.
I mellomtiden varmer du opp ovnen din til 200 grader. Når brytebrødet er ferdig hevet, steker du det midt i ovnen i ca 30-40 minutter.
Brytebrødet er ferdig når du hører en hul lyd når du banker på undersiden av brødet, og når det har fått en gyllen skorpe.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆