brød
Saftig og grovt speltbrød
Bak hverdagsbrødet selv! Her er oppskriften på saftig speltbrød, med herlig sprø skorpe.
1t / 3t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
12 porsjoner
Dette trenger du til speltbrød fordeig:
325 ggrovt sammalt speltmel
en halv dlappelsinjuice
3 og en halv dlvann
Hoveddeig:
325 gfint sammalt speltmel
50 ggrovt sammalt rugmel
7 gtørrgjær (en halv pose)
1 tssalt
2 dlvann
Fremgangsmetode
Bland sammen mel, appelsinjuice og vann til fordeigen. Elt med eltekrok i 5 minutter. Deigen vil være veldig klissete.
Dekk bakebollen med plastfolie eller fuktig kjøkkenhåndkle og la den stå i 30 minutter på kjøkkenbenken.
Ha resten av ingrediensene i bollen sammen med fordeigen. Elt på laveste hastighet i 5 minutter. Speltbrøddeigen skal fremdeles være klissete.
Dekk bakebollen og sett til heving i 2 timer på en lun plass.
Velt deigen ut på en melet overflate og form til et brødemne. Legg over i en smurt, 2 liters brødform. Dekk med plastfolie eller et fuktig kjøkkenhåndkle, og la brødet etterheve i 45-60 minutter.
Forvarm ovnen til 225˚C.
Bruk en skarp kniv til å lage 1-3 snitt i overflaten. Dette gjøres for å kontrollere hvor brødet sprekker.
Stek brødet på rist midt i ovnen i 40 minutter. Ta brødet ut av formen og stek videre i 15-20 minutter for en ekstra sprø og god skorpe. Avkjøl på rist.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆