brød og bakst
Hjemmelaget flatbrød
Å bake flatbrød selv kan høres komplisert ut, men det behøver det ikke være. Det viktigste er å følge oppskriften – og ha tålmodighet!
3t / 2t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Havregrøt:
2 og en halv dllettkokte havregryn
3 og en fjerdede dlvann
Skålding:
5 dlsammalt hvete (grov)
5 dlsammalt hvete (fin)
2 og en halv dlsammalt rug (grov)
1 og en fjerdede dlkokende vann
Hoveddeig:
5 dlkokende helmelk
1 og en halv tssalt
2 dlhvetemel (mer eller mindre, til justering av deigen)
1 dlgrov sammalt rug (mer eller mindre, til utbaking)
1 dlgrov sammalt hvete (mer eller mindre, til utbaking)
Fremgangsmetode
Kok havregrøt av havregryn og vann, så lar du den avkjøle seg litt.
Mål opp mel til skålding og ha dette i en bolle. Hell over kokende vann og rør sammen. La dette stå i ca. 30 minutter.
Kok opp helmelken i en litt stor gryte og rør havregrøten ut i denne. Når melkeblandingen er jevn rører du inn skåldingen og saltet.
Så tilsetter du hvetemel til deigen ikke er klissete mer. Prøv å tilsette så lite hvetemel som mulig, men likevel nok til at deigen samler seg.
Bland grov sammalt hvete og grov sammalt rug sammen til utbakingsmel i en liten bolle. Del deigen opp i passe emner, og kjevle ut leivene så tynt du klarer - uten at de går i stykker.
Stek flatbrødene dine i stekepanne med slipp-belegg på middels varme, på nest høyeste temperatur på takke eller midt i stekeovnen på 220-225 C.
Snu flatbrødet når du kan se små brune prikker på oversiden av flatbrødleiven, om du steker på takke eller stekepanne.
Baker du i stekeovn, er tiden individuell ut fra tykkelse på flatbrødene dine, så du må prøve deg frem med tiden, flatbrødet skal bli gulaktig og sprøtt i ovnen.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆