brød og bakst
Saftig og luftig brioche
Franskmenn kan virkelig dette med å lage uimotståelig bakverk, og på toppen troner brioche. Lær hvordan du blir en fransk mesterbaker hjemme.
35min / 15t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
2 porsjoner
250 gromtemperert smør (i terninger)
525 ghvetemel
40 gsukker
15 gfersk gjær (eller 3,5 gram tørrgjær)
375 gegg (6-7 egg)
1 og en halv tssalt
1 stkegg til pensling
2 sssesamfrø (om du lager hamburgerbrød)
Fremgangsmetode
Oppskriften gir 2 brød eller 16 hamburgerbrød.
Dag 1
Sett smøret på benken slik at det blir mykt. Det går raskere hvis du deler smøret opp i terninger.
Vei eggene med skallet på.
Ha mel og sukker i bakebollen. Smuldre over gjær og kakk i eggene. Elt deigen på lav hastighet i 10 minutter. Det kan virke som deigen er for tørr en stund men den vil samle seg etterhvert.
Øk hastigheten til middels og tilsett smøret litt og litt mens maskinen jobber smøret godt inn i deigen. Det er mye smør så det kan ta litt tid.
Senk hastigheten igjen og tilsett salt. Elt videre i ytterligere 10 minutter.
Deigen er nå veldig myk og smidig, men nesten uformelig. Legg den som en ball i bakebollen og dekk til med lokk eller plastfolie.
Sett til heving i kjøleskapet over natten, gjerne 12-14 timer. Den kan også heve i romtemperatur men vil være litt vanskeligere å jobbe med.
Dag 2
La deigen stå på kjøkkenbenken minst en time før den bakes ut. Den er nå ganske fast og lett å jobbe med.
Del i 16 like store emner. Bruk gjerne kjøkkenvekt, så blir det enklere å få et jevnt stekt resultat.
Trill emnene ut til boller på melet underlag.
Loff
Smør to små brødformer (1,5 liter) og plasser åtte boller i hver brødform. Dekk med plastfolie og sett til etterheving i 1 time.
Forvarm ovnen til 190 grader. Pensle brødene med sammenvispet egg og sett på rist nederst i ovnen. Stek først i 10 minutter og sett deretter ned temperaturen til 180 grader.
Stek videre i 25 minutter. Ferdig briocheloff skal ha en kjernetemperatur på 85-88 grader hvis du vil sjekke med steketermometer. Avkjøl på rist.
Hamburgerbrød
Plasser bollene på bakepapirkledd stekebrett (8 brød på hvert brett), og press ned med håndbaken slik at de blir flate. Dekk til og sett til etterheving i 1 time.
Forvarm ovnen til 200 grader.
Pensle med sammen vispet egg og dryss over sesamfrø hvis du vil ha det.
Stek hamburgerbrødene midt i ovnen i 8-10 minutter, til de er gylne og fine. Avkjøl på rist.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆