konfekt

Hjemmelaget konfekt på 10 måter

Sjokolade, marsipan, nøtter eller karamell. Konfekt kan være akkurat det du vil det skal være – i hvert fall når du lager den selv.

Hjemmelaget konfekt i form av kuler rullet i hakkede nøtter og kakaopulver. Kulene ligger på bakepapir med kakaopulver og sjokolade.

40min / 1min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Enkel

Ingredienser

1 porsjoner

Is-sjokolade:

250gmørk sjokolade

125gkokosfett

en fjerdedeldlmelis

Mørke sjokoladetrøffelkuler:

2 og en halvdlfløte

300gmørk sjokolade (hakket)

2sswhiskey (eller annet brennevin etter ønske)

25gromtemperert smør

100gmørk sjokolade (smeltet)

100gkakao

Marsipan med hvit sjokolade og gin:

200gmarsipan

1ssgin

en fjerdedelstkappelsin (saften og litt revet skall)

100ghvit sjokolade (nok til å dyppe bitene i)

Kakaotrøfler med whiskey:

1 og en halvdlfløte

200gmørk sjokolade

60gsmør

4tswhiskey

2sskakaopulver

Karamell med ingefær og hasselnøtter:

50gsmør

1 og en halvdlkremfløte

1 og en halvdlsukker

en halvdllys sirup

1tsmalt ingefær

1tsvaniljesukker

50gristede hasselnøtter (hakket)

Marsipankuler med rom:

250gmarsipan

1 og en halvssrom (mørk)

100gmørk sjokolade

1håndfullkokosflak (eller kokosmasse til pynt)

Brente mandler:

150gsukker

en halvdlvann

500gmandler (med det tynne, brune skallet på)

10gsmør

Konfekt med salt karamell:

200gmørk sjokolade 70%

150gfløte

100gsukker

40gsmør

en halvstkvaniljestang, frøene

1dæsjmaldonsalt (ca. 2 klyper)

Sjokoladefudge med nøtter:

2 og en halvdlhakkede mandler (og nøtter, f.eks valnøtter eller pecannøtter)

1sssmør

1klypesalt

1tsvaniljesukker

410gVikingmelk (1 boks)

200glys sjokolade (hakket)

300gmørk sjokolade (hakket)

Knekk:

2dlkremfløte

2dllys sirup

2dlsukker

2dlRistede cashewnøtter

1dlhasselnøtter

1dlvalnøtter

2sssmør

Fremgangsmetode

Slik lager du issjokolade, ca. 65 biter
Del sjokoladen i biter og legg den sammen med fett og melis i en bolle.
Smelt over vannbad.
Rør rundt og hell i former.

Slik lager du mørke sjokoladetrøffelkuler, ca. 35 stykker

Kok opp fløte, ha i hakket sjokolade og rør til den smelter.
Rør inn smør og brennevin, og hell i liten form.
Sett kaldt til det har stivnet (minimum en time).
Rull til kuler, dypp dem raskt i smeltet sjokolade og legg dem i kakaoen.
La dem stivne her, ta dem så ut og rist av det overflødige. Oppbevares kjølig.

Slik lager du marsipan med hvit sjokolade og gin, ca. 20 stykker

Bland marsipan med gin og appelsinsaften (massen må ikke bli for bløt).
Trill massen til kuler og rull dem litt avlange. Sett dem til kjøling i kjøleskapet.
Dypp dem i smeltet hvit sjokolade to ganger og pynt med revet appelsinskall.

Slik lager du kakaotrøfler med whiskey, ca. 20 stykker

Varm fløten i en liten kjele. Hakk sjokolade og ha i. Sett til side.
Tilsett 60 g smør i terninger og whisky til slutt
Rør til det kjølner og blir kremaktig, og lag kuler enten med en melonkuleskje eller sprøyt dem på bakepapir.
Rull i kakaopulver som har fått ligge i fryseboksen en stund.

Slik lager du karamell med ingefær og hasselnøtter, ca. 50-60 stykker

Smelt smøret i en kasserolle med tykk bunn.
Tilsett kremfløte, sukker, sirup, ingefær og vaniljesukker.
Kok opp og la det koke uten lokk i 15–20 minutter til massen klarer «kuleprøven» eller til temperaturen er 122 grader.
Kuleprøven: Test massens konsistens ved å dryppe noen dråper karamell i litt kaldt vann. Da avkjøles massen raskt og du skal kunne forme en liten kule.
Tiden varierer avhengig av størrelsen på kasserollen. Rør ofte.
Hell massen i en form, ca 15x20 cm. Strø over hasselnøtter og trykk til lett med hånden.
La det avkjøles før du skjærer eller klipper kulene i biter. Oppbevares kjølig.

Slik lager du marsipankuler med rom

Arbeid inn rom i marsipanen og form til små kuler.
Hakk sjokoladen og smelt den over vannbad eller i mikrobølgeovn.
Hell litt sjokolade over hver marsipankule og strø over kokos. La dem stivne og oppbevar kjølig.

Slik lager du brente mandler

Rist mandlene i stekeovnen på 140 grader i 20 min.
Kok vann og sukker til sirup. Tilsett mandlene, og rør godt.
Etter en stund blir mandlene hvite av sukkerhinnen, rør hele tiden med en tresleiv.
Rør inn litt smør, før mandlene helles på et oljet bord.
Splitt mandlene før de stivner.
Tilsett gjerne krydder som ­f.eks. kanel på slutten av karamelliseringen.

Slik lager du konfekt med salt karamell

Varm opp fløten sammen med vaniljefrøene. I en annen kjele har du sukkeret. Smelt til karamell (ikke rør) og tilsett den varme fløten. Kok til alt er løst opp, du kan nå røre. La koke til den tykner og tilsett smør og salt. Sett til side for å avkjøles.
Smelt 100 gram sjokolade over vannbad. Ta bollen av vannbadet og tilsett resten av sjokoladen. Sjokoladen skal være ca. 30-35 grader når du heller den i konfektformene (gjerne av silikon).
Bruk et mattermometer for å sjekke temperaturen. Hvis sjokoladen er mer enn 35 grader må du røre til riktig temperatur.
Fyll formene opp til randen, dunk lett i bordet så eventuelle luftbobler forsvinner og snu formen opp ned slik at sjokoladen renner ut. Spar på denne sjokoladen til senere.
Du sitter nå igjen med et skall av sjokolade som skal fylles med karamell. Sett konfektformen i kjøleskapet i 15 min. Ha den avkjølte karamellen i en sprøytepose og fyll konfektformene.
Smelt sjokoladen du helte ut av formene tidligere i vannbad (om den har stivnet). Hell sjokoladen over karaellen i formene, det er dette laget som lager bunnen på konfekten. Sett i kjøleskapet i 30 min før du trykker konfekten ut.

Slik lager du sjokoladefudge med nøtter, ca. 40 stykker

Dryss ut nøttene i ildfast form og rist dem i ovn ved 175 °C i ca 10 min eller til de er lysebrune. Ha smør, salt og vaniljesukker i en bolle og tilsett de varme nøttene. Rør godt rundt til smøret er smeltet.
Kok opp vikingmelken og ta kjelen fra platen. Rør inn sjokoladen til alt er smeltet. Vend i nøtte-blandingen i kjelen med sjokolade. Kle en form med bakepapir og hell røren i formen.
Jevn til overflaten med en skje og sett kaldt i kjøleskapet over natten. Når fudgen er kald tas den ut av formen og skjæres opp i passe stykker.

Slik lager du knekk, ca. 80 stykker

Bland fløte, sirup og sukker i en gryte med tykk bunn.
Kok uten lokk, rør av og til.
Knekken er klar når termometeret viser 130 grader eller når den klarer «kuleprøven»: Test massens konsistens ved å dryppe noen dråper karamell i litt kaldt vann. Da avkjøles massen raskt og du skal kunne forme en liten kule.
Koketiden er ca 25 minutter i en vid gryte eller ca 35 minutter i en gryte med mindre bunn.
Del nøtter i store biter. Rør inn nøtter og smør i røren.
Hell røren på en oljet bakeplate.
Avkjøl i kjøleskapet og del massen i biter med en skarp kniv. Oppbevar kjølig.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit