blåskjell

Linguine med blåskjell og eplemost

Blåskjell minner om sommer, men det er faktisk på høsten og vinteren blåskjell er aller best! Her damper vi blåskjell i en smakfull kraft med eplemost og sjalottløk, og serverer med linguine. Rett og slett skikkelig snaddermat gjort enkelt.

Linguine med blåskjell og eplemost servert i ildfast form med tomater og friske urter, på dekket middagsbord. Godt brød, ferske urter og blåskjellskall i bakgrunnen.

10min / 10min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Enkel

Ingredienser

4 porsjoner

2kgferske blåskjell (gjerne økologiske fra Änglamark)

400glinguine (eller spaghetti)

50gfinhakket bladpersille (blader og stilker)

2ssolivenolje

2stkfinhakket sjalottløk

4feddfinhakket hvitløk

1tstørkede chiliflak

1dlsyrlig norsk eplemost (gjerne Änglamark økologisk eplemost fra Telemark)

200gcherrytomater (delt i 2)

1tsflaksalt

en halvtsnykvernet pepper

Fremgangsmetode

Vask og rens blåskjellene i kaldt vann. Fjern ødelagte skjell og skjell som ikke lukker seg.
Kok pastaen i lettsaltet vann, til den er "al dente", altså med litt tyggemotstand.
Plukk persillebladene fra stilkene og finhakk begge deler hver for seg.
Varm olivenolje i en stor kasserolle på middels sterk varme. Tilsett finhakket sjalottløk, hvitløk, finhakkede persillestilker og chiliflak, og la alt surre under omrøring i et minutt.
Ha blåskjellene i kasserollen og hell over eplemosten. Sett på lokk mens skjellene damper seg ferdig (3-5 minutter). Rist på kasserollen underveis. Ta kjelen vekk fra varmen.
Plukk ut skjellmaten på de fleste skjellene og spar på noen hele skjell til pynt. Kast skjell som ikke har åpnet seg.
Sett kasserollen med løk og kraft tilbake på varmen. Tilsett delte cherrytomater og la det surre under omrøring i ca. et minutt. Smak til med salt og pepper.
Hell av kokevannet på spagettien og vend spagettien inn med de ferdig dampede skjellene og den gode kraften. Bland alt sammen og pynt med hele blåskjell. Dryss over finhakkede persilleblader rett før servering.

Hvordan sjekker du om blåskjell er trygge å spise?

Sjekk om blåskjellene lever.

Blåskjell du kjøper i butikken er levende og trenger luft. De skal holdes i live helt frem til bruk.

  • Ikke lukk posen de ligger i når du forlater butikken. Da kveles blåskjellene.

  • Oppbevar blåskjellene i kjøleskapet til du skal spise dem. Blåskjell bør lagres mellom 0 og 10 grader.

  • Kast skjell som er skadet.

  • Kast skjell som ikke lukker seg når du kakker på dem (gi skjellet litt tid, når blåskjellene er nedkjølte kan de bli litt trege i bevegelsene).

  • De som ikke lukker seg når de skylles i kaldt vann bør kastes.

  • De som ikke åpner seg etter varmebehandling skal også kastes.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit