Fiskeboller med smak av Asia
Vi er ikke alene i verden om å elske fiskeboller. Spesielt i Østen er fiskeboller en delikatesse og nytes som gatemat og på fine restauranter.
10min / 1t 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Fiskeboller:
500 ghvit fisk (uten ben og skinn)
500 mlkaldt vann
2 tspotetmel
en halv tssalt
en halv tsmalt hvit pepper
Kraft:
1 lvann
2 sssoyasays (lys)
1 sssesamolje
en halv pkkyllingkraft
2 stkvårløk (delt i fire)
1 stkrød chili (finhakket)
1 stkfersk ingefær (tykk skive)
en halv stkkinakål
200 grisnudler
Fremgangsmetode
Vår elskede hverdagsrett fiskeboller serveres vanligvis med kokte poteter, hvit saus og med et dryss karripulver på toppen. I Thailand spises de ofte stekt og serveres i en aromatisk og deilig currysaus. I hele Asia serveres fiskeboller enten som street food eller på fine restauranter. Forskjellen ligger gjerne i kvaliteten på fisken som benyttes.
Du kan se det på fargen; er fiskebollene gule, er de laget av billigere råvarer, mens de hvite består av dyrere råvarer og lages av ren fisk uten tilsetninger.
Fiskeboller serveres i smakfull kraft
De skandinaviske fiskebollene består av fiskefarse som kvernes. Resultatet er en luftig og fin fiskebolle. I Østen bankes fisken med makt slik at konsistensen blir fastere og mer kompakt. Bollene skal fremdeles være luftige, men konsistensen er helt annerledes enn det vi kjenner her hjemme. De skal faktisk være litt som smakfulle sprettballer.
I Østen serveres disse fiskebollene gjerne i en aromatisk kraft med nudler og grønnsaker, men du vil også finne grillede og stekte versjoner.
Skal du lage fiskeboller selv, er det fint å bruke torsk og hyse.
Fiskeboller er en internasjonal delikatesse
Fiskebollen er, som nevnt, ikke unik for oss her i nord. I Hong Kong får du hvite, gule eller gylne fiskeboller. De gule er små og tilberedes ofte i currysaus. De hvite får du på restauranter, mens de gylne er store som knyttnever.
I Indonesia heter fiskebollene bakso. De serveres gjerne sammen med tofu. De filippinske fiskebollene kalles bola-bola og er flate i formen. De servers i en søt og sterk saus eller tredd på bambusspyd med saus ved siden av. I Malaysia og Singapore servers de deilige fiskebollene med nudler.