ørret

Gravet ørret med dillstuede poteter og fennikelsalat

Gravet ørret er perfekt til julebordet, eller julelunsjen. Ørreten trenger noen dager i kjøleskapet, men er ikke vanskelig å lage, og kan til og med fryses ned så du kan lage den ukesvis i forveien. Servér med stuede poteter med dill, og frisk fennikelsalat for et skikkelig herremåltid!

Gravet ørret servert på avlangt hvitt fat på en seng av fennikelsalat og fersk dill. Dillstuede poteter i skål på fatet sammen med ørreten. Fatet står på bord med linduk, granbar og gullfarget bestikk.

30min / 45min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

4 porsjoner

Gravet ørret:

1kgbenfri ørretfilet, med skinn

1 og en halvsssalt

1sssukker

2sssennepsfrø

2ssakevitt

75gFersk dill

Dillstuede poteter:

800gsmåpoteter (kokefaste)

2sssmør

2sshvetemel

2dlmelk

2dlav kokevannet

en fjerdedeltssalt

en fjerdedeltshvit pepper

1ssFersk dill (finhakket)

Fennikelsalat:

1stkstor fennikel (eller to små, i tynne skiver)

2stilkerstangselleri (i tynne skiver)

en halvstkgrønt eple (revet)

2ssextra virgin olivenolje

1sssitronsaft

en fjerdedeltssalt

en halvtsnykvernet pepper

Fremgangsmetode

Gravet ørret

Tørk ørretfileten godt med kjøkkenpapir. Del i to på tvers dersom du kun har én filet.
Bland sammen salt og sukker, og gni godt inn i begge filetene. Dryss over sennepsfrø og ringle over akevitt.
Bruk et fat eller langpanne og fordel en tredjedel fersk dill utover. Legg den ene fileten med skinnsiden på fatet og legg på et nytt lag med dill. Dekk med den andre fileten, slik at skinnsiden kommer opp. Legg på resten av dillstilkene på toppen.
Dekk lett med plastfolie og legg en fjøl eller bok på for lett press. La fisken stå i kjøleskapet i 3-4 dager.
Tørk ferdiggravet ørret lett med kjøkkenpapir og skjær i tynne skiver. Server med dillstuede poteter og herlig fennikelsalat.

Tips!

Ferdig gravet ørret holder seg 4-5 dager i kjøleskapet. Den kan også fryses.

Dillstuede poteter

Skrell potetene, del i passe store terninger og kok møre i lettsaltet vann. Ta vare på kokevannet til sausen.
Smelt smøret på middels sterk varme. Rør inn melet og spe på med melk.
Fortsett å røre og spe på med kokevannet fra potetene til sausen er passe tykk – omtrent lik mengde som melk. Smak til med salt, pepper og dill.
Vend potetene inn i sausen og server med en gang.

Fennikelsalat

Skjær fennikel og stangselleri i tynne skiver. Bruk gjerne mandolin.
Riv eplene på grovt rivjern.
Bland sammen fennikel, selleri og eple, og ringle over olivenolje og sitronsaft. Krydre med salt og nykvernet pepper.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit