Til hovedinnhold
skrei

Ovnsdampet lutefisk

Lutefisk er smaken av jul og førjulstid! Damp fisken i ovnen. Det er enkelt, og lutefisken blir fast og fin.

Et stykke ovnsdampet lutefisk servert på steinfjøl med sprøstekt bacon. Liten messingskål i bakgrunnen med hjemmelaget ertepuré.

50min / 1t forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Enkel

Ingredienser

4 porsjoner

3 og en fjerdedekglutefisk (beregn 0,8-1 kg lutefisk per person)

7sssalt (beregn 2-4 ss salt per kilo fisk)

Fremgangsmetode

Har du kjøpt en hel filet er det viktig å rense fisken først. Fjern nakkebein og eventuelle finner og mørk bukhinne. Skinnet skal være på. Skjær i stykker på 350-400 gram.
I fiskedisken hos Coop Mega får du kjøpt lutefisk klar til bruk. Be om å få fileten ferdig renset og delt i porsjonsstykker dersom du vil slippe å gjøre dette selv.
Legg lutefiskstykkene med skinnsiden ned på rist over en langpanne. Dryss på rikelig med salt, 0,5-1 spiseskje med salt pr stykke, jevnt fordelt. Dekk til og sett fisken kaldt i minimum en time, gjerne lenger.
Ikke vær redd for å salte rikelig. Jo mer salt, jo fastere sluttresultat.
Ved å tilføre rikelige mengder med salt minimum en time før lutefisken skal i ovnen, frigjøres mye av den ekstra væsken som er i ferdig utvannet lutefiskfileter.
Det er denne væsken som gir den geleéaktige konsistensen som mange er skeptiske til.
Skyll/tørk bort overflødig salt. Legg fiskestykkene med skinnsiden ned i en tørr langpanne. Det er viktig at pannen har litt høye kanter, siden lutefisken vil frigi enda mer væske mens den er i ovnen.
Dekk langpannen med aluminiumsfolie, men pass på at folien ikke kommer i kontakt med fisken. Det kan føre til misfarging og at lutefisken henger fast i folien.
Sett langpannen midt i ovnen på 200 grader i ca 40-50 minutter. Tiden avhenger av størrelsen på stykkene, og om det er ben eller ikke.
Sjekk fisken når det nærmer seg slutten av dampingen slik at du får den konsistensen du ønsker. En fast, serveringsklar lutefisk er hvit og lite gjennomsiktig, og flaker seg i flotte medaljonger.

Tips!

Det er vanlig å ha to serveringer med lutefisk. Server den rykende varm med kokte poteter og tilbehør som for eksempel ertestuing og stekt bacon. 

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn
Coop Litt Ditt Logo hvit