kål
Blomkålgrateng
Denne enkle og gode blomkålgratengen smaker kjempegodt til all slags kjøtt, men den kan også være en liten rett i seg selv, som vegetarmiddag på Kjøttfri Mandag!
30min / 20min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
4 porsjoner
1 stkblomkålhode (ca. 20 cm i diameter)
30 gsmør
30 ghvetemel
4 og en halv dlmelk
1 tssalt
en fjerdedel tshvit pepper
1 knivspissmuskat
1 knivspisskajennepepper
en halv dlrevet hvitost
2 ssloff (tørr, revet)
2 ssrevet ost
Fremgangsmetode
Del blomkålen i buketter og legg dem i fosskokende vann. Slå ned varmen og la blomkålen koke langsomt i 5-10 minutter til den er så vidt mør og fremdeles sprø i midten.
Hvis du ikke skal bruke blomkålen med én gang, kan du la den ligge i kaldt vann 2-3 minutter. Da stanser kokeprosessen opp. La den renne godt av seg i et dørslag eller på et håndkle.
Smelt smøret i en kjele, rør inn melet og ta kjelen av platen. Tilsett all melken på én gang og rør godt. Sett kjelen over moderat varme og fortsett å røre til sausen begynner å koke. Kok i 1 minutt mens du rører.
Ta sausen av varmen og smak til med salt og krydder. Rør inn osten.
Ha en tredel av sausen i en form. Legg i blomkålen og slå resten av sausen over. Dryss revet loff blandet med revet ost på toppen.
Sett formen høyt i forvarmet ovn ved 200 grader og stek i 30 minutter til den er blitt gjennomvarm og litt brun.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆