syltetøy og marmelade
Hjemmelaget ripsgelé med smak av vanilje
Ta vare på ripsens friske smak med hjemmelaget ripsgelé, og nyt smaken av sommer helt til neste år. Det er langt fra så vanskelig som du tror.
50min / 10min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
4 porsjoner
1 kgrips (eller så mye eller lite bær du har lyst til å sylte)
3 dlvann (per kg rips)
600 gsyltesukker (pr. liter saft, avhengig av hvor søtt du liker det)
en halv stkvaniljestang (pr. liter saft)
Fremgangsmetode
Rens rips for stilker og blader. Ha i en stor gryte sammen med riktig mengde vann i forhold til mengden bær.
Kok forsiktig opp på middels sterk varme, senk temperaturen og la bærene småkoke i ca. 30 minutter til de har falt sammen. Bruk et finmasket klede til å sile saften.
Mål opp saften og vei opp riktig mengde syltesukker (avhengig av hvor søt gelé du vil ha). Bruk gjerne vanlig sukker dersom bærene ikke er for modne, ca. 700-900 g pr. liter ripssaft.
Skrap ut vaniljefrø og rør ut i ripssaften.
Gi saften et raskt oppkok.
Tilsett litt og litt sukker under omrøring til alt er løst opp.
Kok opp igjen og la saften småkoke uten lokk i 15 minutter. Skum av underveis for å få en klar gelé.
Hell den varme ripsgeléen over på rene, varme glass (se tips nederst i saken) og sett på tette lokk. Sett glassene kaldt med en gang og la stå til geléen har stivnet. Oppbevar mørkt og kjølig.
Bruker du vanlig sukker må du sjekke om geléen vil stivne skikkelig ved å utføre «gelétesten».
Drypp litt av gelésaften på en kald tallerken og vent ca. ett minutt. Dra en teskje gjennom geléen. Etterlater den et spor som ikke tettes er geléen klar. Dersom den flyter sammen må saften tilsettes mer sukker og kokes opp på ny.
Slik steriliserer du sylteglass
Vask glass og lokk godt, for eksempel i oppvaskmaskinen.
Forvarm ovnen til 100˚C. Dypp glassene i kokende vann og sett på et stekebrett.
Tørk glassene i stekeovnen i ca. 10 minutter. Glassene er klare til bruk.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆