Til hovedinnhold
grillmat

5 gode marinader til grillmaten

Marinader setter god smak på det du griller og gjør kjøttet mørere. Og alt du trenger å huske er KOS. K for krydder – O for olje – S for syre

10min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Enkel

Ingredienser

4 porsjoner

Marinade til kyllingspyd:

1dlsøt soyasaus

2ssPeanøttsmør

5sspeanøtter (grovhakket)

1tssesamolje

1stkfedd hvitløk (finhakket)

2sssolsikkeolje

Asiatisk grillsaus:

1dlsøt chilisaus

1ssingefær (revet)

4sshoisinsaus

1tssriracha saus

1tsbrunt sukker

1sssesamfrø

BBQ-saus med ristet pepper:

1stkmango (overmoden)

1dlketchup

2sssort pepper (ristet)

1tssriracha saus

1stklime (saften)

Chili- og ingefær­marinade:

50gsjalottløk (grovhakket)

50ghvitløk (grovhakket)

50gingefær (grovhakket)

50grød chili (grovhakket)

5dlsolsikkeolje

Honning- og timianglace:

1flaskeakasiehonning

en halvpottetimian (finhakket)

Fremgangsmetode

Marinade til grillspyd

Rør sammen alle ingrediensene.
Legg kylling i marinaden over natten.

Asiatisk grillsaus

Rør sammen alle ­ingrediensene.
Om du ønsker mer sting i grillsausen kan du tilsette litt mer srirachasaus.

BBQ-saus med ristet pepper

Skrell mangoen og kjør den til en puré med en blender.
Bland alle ingrediensene og smak til med srirachasaus og limesaft.

Chili- og ingefær­marinade

Bland alle ingrediensene i en kjele, kok opp og la det trekke til alt er mørt.
Kjør blandingen jevn i en blender. Tilsett mer olje hvis marinaden blir for tykk.

Honning- og timianglace

Rør sammen honning og timian

Generelt om marinade

Velg en nøytral matolje som tåler høy varme – som solsikke­, soya­ eller rapsolje.
Tilsett krydder, tørkede eller friske urter, hvitløk, chili eller ingefær.
Friske urter kan lett bli svidd. Derfor kan det være lurt å bruke hele stilker som du enkelt kan fjerne fra marinaden før du legger maten på grillen.

Syre som sitronsaft, eddik, vin og yoghurt gir smak og bryter også ned bindevevet i kjøttet slik at det blir mørere.

Sukker eller honning i marinaden har lett for å bli brent på grillen. En søt marinade eller en glaze bør derfor pensles på maten mot slutten av steketiden.

Du kan også bruke den søte marinaden hvis du griller på indirekte varme.
Ha det du skal grille i en brødpose av plast. Hell marinaden over, klem luften ut og knyt igjen posen. 

Legg posen i en form i tilfelle posen lekker, og sett det i kjøleskapet.
La kjøttet ligge i marinaden natten over, eller i det minste i noen timer.

Fisk trenger derimot ikke mer enn 5–15 minutter i marinaden.

 

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn