Til hovedinnhold
julemat

Langtidsstekt ribbe med garantert sprø svor

Det er særlig to ting som gir sprø svor og saftig ribbe. Lær deg langtidssteking av ribbe, så får du fornøyde gjester og null stress med matlagingen!

Langtidsstekt ribbe med garantert sprø svor

10t / 1t forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

4 porsjoner

Dette trenger du:

2kgtynnribbe

1lvann (eller nok til at det dekker kjøttet)

20gsalt ( per liter vann, til en 2% saltlake)

1tsnatron ( per liter vann, til en 2% saltlake)

1tsnykvernet pepper (avhengig av størrelsen på ribba)

Dette trenger du til surkål:

750ghodekål (finsnittet)

1stkgul løk (finsnittet)

1sskarve

2 og en halvdlsurøl (ev. eplejuice)

1 og en halvsseddik 7%

1 og en halvsssukker

Dette trenger du til rødkål:

750grødkål (finsnittet)

1stkrødløk (finsnittet)

1feddhvitløk (finhakket)

1stkgrønt eple (revet)

1 og en halvtssalt

1dlrødvin (ev. solbærsaft)

1 og en halvdlkyllingkraft

1 og en halvssbalsamicoeddik

1 og en halvssbrunt sukker

en halvtspepper

Fremgangsmetode

Start forberedelsene 1-2 dager før du skal servere ribba: Rut opp svoren, men pass på å ikke skjære inn i kjøttet.
Bland sammen 20 g salt + 1 teskje natron per liter vann, til en 2% saltlake. Rør om til saltet er oppløst.
Legg ribba med svorsiden opp i en stor form eller langpanne med høye kanter. Hell over nok saltlake til at det dekker alt. Sett kaldt i minst 12 timer, gjerne lenger.
Serveringsdagen, om morgenen: Forvarm ovnen til 120˚C over-/undervarme. Hell av saltlaken, tørk tynnribben lett med kjøkkenpapir og krydre svoren godt med nykvernet pepper.
Legg ribba i en langpanne. Bygg opp med aluminiumsfolie under slik at fett og fuktighet kan renne ned i formen. Stek ribba midt i ovnen i 8-10 timer.
Når det nærmer seg servering: Ta ut langpannen med ribba og sett opp temperaturen til 250˚C varmluft. Sett ribba inn igjen i midterste rille og stek videre i 20-30 minutter. Følg med mot slutten slik at svoren ikke svir seg.
La kjøttet hvile 10-15 minutter før det skjæres opp. Server med poteter, god saus, surkål og rødkål.

Slik lager du surkål

Rens og finsnitt kål og løk. Legg lagvis med salt og karve i en stor kasserolle.
Rør sammen eplejuice eller surøl, eddik og sukker. Hell over kålen og kok opp. Senk temperaturen og la alt småkoke i 1,5 time. Hell på vann underveis dersom det ser ut som det er tørt.
Smak til med mer sukker, salt og pepper før servering.

Slik lager du rødkål

Rens og finsnitt kål og løk. Finhakk hvitløk. Skrell og riv eplet. Legg kål, løk, hvitløk, eple og salt lagvis i en stor kasserolle.
Rør sammen solbærsaft eller rødvin, kraft, balsamicoeddik, sukker og pepper. Hell blandingen over kålen og kok opp.
Senk temperaturen og la rødkålen småkoke i 1,5 time. Hell på vann underveis dersom det ser tørt ut.
Smak til med mer sukker, salt og pepper før servering.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn