kaker
God gammeldags fyrstekake
Fyrstekake er en klassiker som passer like godt til fest som til søndagskaffen. Lag gjerne flere kaker i slengen, så har du alltid noe godt på lur.
40min / 3t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
10 porsjoner
Dette trenger du til fyrstekake:
300 ghvetemel
200 gsmør (i terninger)
100 gmelis
1 stkegg
Fyll:
400 gmandelmel (eller hele mandler)
265 gmelis
4 stkeggehviter
1 stkeggeplomme (+ 1 ss vann til pensling)
Fremgangsmetode
Sikt sammen hvetemel og melis i en bolle. Bruk fingrene og smuldre inn smør i terninger til en jevn, grovkornet konsistens.
Pisk sammen egget og bland sammen med resten. Kna alt til en samlet deig, pakk inn i plastfolie og legg i kjøleskapet i 2 timer.
Smør en terteform på 22/24 cm i diameter. Kjevle deigen til den er ca. 3-4 mm tykk og legg i formen så den dekker bunn og kant.
Overskytende deig skjæres bort, settes i kjøleskapet og brukes til rutemønsteret på toppen av kaken. Sett terteformen i fryseren i 30 minutter.
Sett ovnen på 180˚C.
Fyll
Kjøp ferdig mandelmel eller bruk food processor med kniver til å male hele mandler til fint mel. Det er ikke nødvendig å skålde mandlene først. Beholder du skallet får fyllet en mørkere farge.
Bland mandelmel og melis sammen i bolle.
Pisk eggehvitene helt stive. Fold inn i mandelblandingen til alt er godt blandet.
Ta terteformen ut av frysen og fordel fyllet jevnt utover kakebunnen.
Kjevle ut resten av deigen og skjær i tynne strimler. Legg strimlene i rutemønster på kaken.
Pisk sammen eggeplomme og vann og pensle toppen med blandingen.
Stek fyrstekaken midt i ovnen i ca. 40 minutter, eller til kaken er gyllen. Avkjøl i formen.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆