pavlova
Julepavlova med sitron og posjerte pærer
Pavlova er kaken som kan pyntes med alt av frukt og bær. Kaken er enkel å lage, og er toppet med deilig marengs, karamellsaus og pærer kokt i julekrydder – en festkake som passer både til jul og til nyttårsaften.
2t 30min / 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Posjerte pærer:
4 stkpærer (skrelt og delt i to, med kjernehus fjernet)
5 dlvann
200 gsukker
1 stksitron (saften)
1 stkkanelstang
4 stknellikspiker
Karamellsaus:
150 gsukker
1 og en halv ssvann
50 gmeierismør
1 og en halv dlkremfløte
1 klypeflaksalt
Pavlova:
4 stkeggehviter (ca. 120g)
240 gsukker
1 tshvitvinseddik (eller eplesidereddik)
1 tsmaisenna
1 tsvaniljeekstrakt
1 stksitron (revet skall)
Fremgangsmetode
Posjerte Pærer
Kok opp vann, sukker, sitronsaft, kanelstang og nellikspiker i en stor kjele. Rør til sukkeret er oppløst.
Skru ned platen til lav varme og legg pærene i kjelen med den kuttede siden ned.
La dem småkoke i ca. 15-20 min, eller til pærene er møre når du stikker i dem med en kniv.
Ta pærene opp av kjelen og avkjøl dem.
Karamellsaus
Kok sukker og vann i en tykkbunnet kjele på middels varme i ca. 15 min uten å røre i det. Senk varmen og hell først inn smøret, så fløten mens du rører. Smak til slutt til med salt.
Pavlova
Sett ovnen på 150 °C. Dekk en bakeplate med bakepapir.
Pisk eggehvitene til det danner seg myke topper. Tilsett sukkeret litt og litt.
Tilsett eddik, maisenna, vaniljeekstrakt og revet sitronskall. Rør forsiktig for å blande alt sammen.
Hell marengsen på bake- papiret. Ta vare på 1/3 av marengsen til senere.
Senk ovnstemperaturen til 120 °C og stek pavlovaen i 1 time og 30 min, eller til den er sprø utenpå og myk inni. Skru av ovnen, la ovns- døren stå litt åpen, og avkjøl pavlovaen i ovnen.
Når pavlovaen er avkjølt, sprøyter du resten av marengsen over som en krem, topp med pærene og karamellsaus.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆