biff, storfe, oksekjøtt
Biff bourguignon
Denne franske klassikeren er kraftfull og smaker aldeles nydelig. Server med potetmos og ferskt brød til.
2t / 30min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
4 porsjoner
1 kggrytekjøtt (fra storfe (f. eks renskåret høyrygg eller mørbrad))
150 gbacon
2 sshvetemel
2 sstomatpuré
2 feddhvitløk
frisk timian
1 stkgul løk
2 stkgulrøtter
1 stklaubærblad
5 dlrødvin (kan byttes med 5 dl grønnsaksbuljong og 1 ss rødvinseddik)
2 dloksekraft
300 gsjampignon
300 gsmåløk
persille
salt og pepper
smør (og olje til steking)
Fremgangsmetode
Skjær kjøttet i grove biter. Skjær baconet i strimler. Grovhakk løk og hvitløk og skrell og skjær gulrøttene i jevne biter.
Varm ei gryte med litt olje. Sprøstek baconet og løft det ut av gryta.
Krydre kjøttet godt med salt og pepper og brun det i flere omganger, slik at alt kjøttet blir skikkelig brunet. Tilsett litt mer olje underveis om nødvendig.
Ta alt kjøttet ut av gryta, tilsett litt smør og fres løk, hvitløk og gulrøtter. Tilsett tomatpuré, timian og laurbær. Ha kjøtt og bacon tilbake i gryten. Dryss over melet, rør godt og tilsett kraft og vin.
La gryta få et oppkok under omrøring. Legg på lokk, la gryta småputre i ca. 1 1/2 time (eller mer), til kjøttet er blitt helt mørt. La gjerne lokket sitte litt løst på den siste halvtimen.
Stek småløk og sopp gyllent i en panne med litt smør, smak til med salt og pepper og ha det i gryta. La det putre videre til løken blir mør.
Smak til med salt og pepper. Server med raust med hakket persille.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆