lam og får
Klassisk lammelår med ovnsstekte potetbåter
For å få et garantert mørt og saftig lammelår er det to ting som gjelder; steketermometer og god tid! Deretter trenger du bare å lage enkelt og godt tilbehør, så har du en komplett høstmiddag!
5t 30min / 1t forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
5 porsjoner
Dette trenger du:
2 og en halv kglammelår
4 sssmør
2 tssalt (+ ekstra til potetene)
2 tspepper (+ ekstra til potetene)
1 stkhvitløk (1 hel hvitløk)
Ovnsstekte potetbåter:
1 kgsmåpoteter
en halv dlolivenolje
1 pottefrisk rosmarin
Grønnsaker:
1 stkbrokkoli
2 pkgrønne bønner
2 stksjalottløk
en halv dlolivenolje
1 stksitron
Fremgangsmetode
La lammelåret ligge i romtemperatur en times tid før steking.
Forvarm stekeovnen til 80 grader. Legg lammelåret over i en ildfast form eller i en dyp langpanne. Gni lammelåret med smør og rikelig med salt og pepper på alle sider. Skrell hvitløken og fordel feddene rundt i formen.
Stikk et steketermometer i den tykkeste delen av låret. Stek lammelåret til det har en kjernetemperatur på 62 grader for rosastekt eller 70 grader om du ønsker det gjennomstekt. For et lammelår på ca 2,5 kg som er temperert på forhånd tar dette 4-5 timer.
Ta lammelåret ut av ovnen når det har ønsket temperatur og skru opp ovnen til 225 grader.
Når potetene er ferdige skrur du på grillelementet og full temperatur på stekeovnen. Grill lammelåret et par minutter før servering for å få en sprø skorpe. Snu gjerne lammelåret underveis.
Ovnsstekte potetbåter
Del potetene i båter og spre dem utover et stekebrett kledd med bakepapir. Drypp over olivenolje. Krydre med litt salt og pepper. Fordel rosmarinstilkene i formen. Bland oljen, krydderet og urtene godt sammen med potetbåtene.
Stek dem i 20-30 minutter mens lammelåret hviler. Bruk gjerne varmluft de siste par minuttene for å få en ekstra sprø og gyllen skorpe.
Grønnsaker
Del brokkoli i små buketter og fjern endene på de grønne bønnene. Kok opp rikelig med vann i en stor kjele og kok grønnsakene i ca 30 sekunder. De skal fortsatt ha litt knas.
Ta grønnsakene opp av vannet med en hullsleiv og legg over på et serveringsfat. Finhakk sjalottløk og bland sammen med resten av olivenoljen (1/2 dl), finraspet sitronskall og saften av sitronen. Fordel utover grønnsakene.
Ta grønnsakene opp av vannet med en hullsleiv og legg over på et serveringsfat. Finhakk sjalottløk og bland sammen med olivenolje, finraspet sitronskall og saften av sitronen. Fordel utover grønnsakene.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆