lam og får
Lammestek med bakte rotgrønnsaker og sennepssjy
Lammestek med rotgrønnsaker er enkelt å lage til mange. Hvis du syns det er vanskelig å lage saus, skal du prøve denne. Du jevner bare sjyen og smaker den til med salt, pepper og sennep for å gi den litt sødme, og en litt spennende smak.
1t 30min / 20min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
1 stklammestek (ca. 700 gram)
1 dæsjsalt og pepper
4 stilkerfrisk rosmarin
2 sssmør til steking
2 dlvann
2 dlhvitvin (eller frisk eplejuice)
600 gsmåpoteter
600 grotgrønnsaker (f.eks. gulrøtter, pastinakk, sellerirot og kålrot)
2 ssolje til steking
6 feddhvitløk
1 ssmaisenna (til jevning)
1 ssgrov sennep (smak til)
Fremgangsmetode
Krydre steken med salt, pepper og rosmarin. Brun steken på alle sider i smør i en stekepanne. Ha steken over i en ildfast form og tilsett vann og vin eller eplejuice. Stek nederst i ovnen ved 125 °C til kjøttet har en kjernetemperatur på 70 °C.
Steketiden avhenger av tykkelsen på steken og ovnen du bruker, men beregn 1-1,5 timer.
La kjøttet hvile minst 10 minutter før det skjæres i skiver.
Vask og børst poteter og rotgrønnsaker, og skjær dem i jevnstore biter. Fordel grønnsakene i en ildfast form. Hell over olje, og krydre med salt, pepper og hvitløk.
Vend alt sammen, og stek det midt i ovnen ved 200 °C i ca. 35 minutter eller til grønnsakene er ferdige.
Sil sjyen fra steken og jevn den med maisenna. Mengden maisenna avhenger av hvor tykk du vil at sausen skal være. Smak til med salt, pepper og sennep, og pisk inn litt smør rett før servering.
Tips!
Smak gjerne til med rørte tyttebær tilsmakt vaniljesukker.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆