lam og får
Saftig lammestek med ovnsbakte rotgrønnsaker
Surret lammestek bruner du raskt i pannen før du legger den i en ildfast form med rotgrønnsakene. Deretter lager steken seg nærmest selv.
2t 30min / 15min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Middels
Ingredienser
4 porsjoner
Lammestek:
1 kgsurret lammestek
2 ssolivenolje
2 feddhvitløk (finhakket)
1 ssfersk rosmarin (finhakket)
1 ssfersk timian (finhakket)
1 tsflaksalt (grovt)
en halv tspepper
Ovnsbakte grønnsaker:
1 stkgul løk (i båter)
1 stkrødløk (i båter)
250 ggulrøtter (i biter)
200 gpastinakk (i biter)
250 grødbeter (i biter)
250 ggulbeter (i biter)
2 ssrapsolje
1 tsflaksalt (grovt)
en halv tspepper
2 stilkerfersk timian (eller rosmarin)
Fremgangsmetode
Sett ovnen på 125˚C. Tørk lammesteken godt med kjøkkenpapir og brun raskt på alle sider i en stekepanne på høy varme. Legg steken i en ildfast form.
Bland sammen olivenolje, finhakket hvitløk, urter, salt og pepper. Gni blandingen godt inn i kjøttet.
Sett inn steketermometer i den tykkeste delen og stek midt i ovnen til kjernetemperaturen viser 65-70˚ for medium stekt kjøtt, eller 75˚ for gjennomstekt kjøtt. Det tar ca. 1,5-2 timer.
Ta lammesteken ut av ovnen når den ønskede temperaturen er nådd. Dekk med aluminiumsfolie og la steken hvile til grønnsakene er ferdig stekt.
Skjær lammesteken i fine skiver og server med ovnsbakte rotgrønnsaker.
Ovnsbakte rotgrønnsaker
Rens løk og rotgrønnsaker og del i omtrent like store biter.
Legg grønnsakene i en ildfast form og ringle over rapsolje. Krydre med flaksalt, nykvernet pepper og ferske urter, og vend om slik at alt fordeler seg jevnt.
Øk temperaturen på ovnen til 210˚C varmluft. Stek rotgrønnsakene midt i ovnen til de er møre og har fått fin farge, ca. 20-30 minutter. Vend om underveis.
Andre relevante oppskrifter
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆
▆▆▆▆▆