Til hovedinnhold
kjøtt

Fransk gryterett med sitronpotetmos

Er det noe franskmenn kan så er det å lage deilige, varmende gryteretter. Daube de Boeuf Provencal heter gryteretten som har alt du drømmer om.

Fransk gryterett med sitronpotetmos

2t 30min / 30min forberedelsestid

Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser

6 porsjoner

Dette trenger du:

1 og en halvkgoksebog (i stykker med bein)

2stkløk (i båter)

300gsjampinjonger (delt i to)

3stklaurbærblader

4stilkerfrisk timian

1flaskeeplemost (gjerne Änglamark økologisk eplemost, eller vin)

300gbacon i terninger

3stkmodne tomater (delt i fire, kjerner tatt ut)

8stkgulrøtter (delt i tre)

1stkappelsin (bare det oransje på skallet i en remse)

2ssolivenolje

1stkhvitløk (renset og delt i fedd)

3stknellikspiker

1dæsjsalt og pepper

4clkonjakk (kan sløyfes)

en halvlvann

Dette trenger du til sitronpotetmos:

1kgpoteter

100gsmør

3dlmelk

1klypesalt og pepper

1knivspissrevet muskat

1ssfinhakket timian

2tsrevet sitronskall

Fremgangsmetode

Legg kjøttet i en bolle sammen med løk, sopp, laurbær, timian og eplemost. La dette stå mens du forbereder de andre ingrediensene.
Del bacon i terninger. Skjær opp tomatene og gulrøttene og riv appelsinskallet.
Sil av eplejuicen, men ta vare på den.
Tørk kjøttet, soppen, urtene og løken og legg dem i en varm gryte sammen med olivenolje. Tilsett hvitløksfedd og bacon. La dette surre til kjøttet er brunet. Tilsett nellikspiker. Salt og pepre godt.
Halvparten av gulrøttene legges i gryten sammen med tomatterninger og appelsinskall. Hell på eplejuicen fra marinaden og kok opp.
Etter et par minutter tilsetter du konjakk og en halv liter vann.
Sett på lokket og sett gryten i ovnen på 125 grader i 2 1/2 timer. Sjekk etter halvannen time og se hvordan det går med kjøttet. Hvis sausen har kokt inn for mye kan du tilsette litt mer vann. Tilsett samtidig resten av gulrøttene.

Slik lager du sitronpotetmos

Skrell potetene og del dem i store terninger. Kok dem i usaltet vann.
Smelt smør i en gryte og hell på melk. Krydre med salt, pepper og muskat. Når potetene er ferdigkokte, helles vannet av og de moses sammen med smørmelken.
Tilsett hakket timian og sitronskall rett før servering.

Andre relevante oppskrifter

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆ ▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆▆

Bli medlem

Som medlem i Coop får du unike medlemsfordeler som kan spare deg for tusenvis av kroner. Bli medlem for å få penger tilbake hver gang du handler!
Meld deg inn