kjøtt
Helstekt lammelår med myntepesto
Et mørt og saftig lammelår er noe de fleste gleder seg til når høsten kommer. Med frisk myntepesto løftes klassikeren til nye høyder.
1t 30min / 40min forberedelsestid
Vanskelighetsgrad: Enkel
Ingredienser
4 porsjoner
Dette trenger du:
1 stklammelår (ca 1,5 kg)
1 dæsjsalt og pepper
2 stilkerrosmarin
3 stilkertimian
2 stksøtpoteter ( i tykke skiver)
12 stksjalottløk
2 stkhvitløk (hele)
Dette trenger du til myntepesto:
5 ssfrisk mynte (ca. 1 potte)
en halv dlmandler (med skall)
1 feddhvitløk
en halv dlrevet parmesan
1 dlextra virgin olivenolje
en fjerdedel tssalt
1 klypepepper
Fremgangsmetode
Sett ovnen på 150˚C. Krydre lammelåret med salt og pepper og legg i en ildfast form eller langpanne. Sett et steketermometer i den tykkeste delen, uten å treffe bein.
Fordel urter, søtpotet, hel sjalottløk og hel hvitløk rundt lammelåret og hell på nok vann til at det dekker bunnen av formen. Dekk med aluminiumsfolie og sett i ovnen.
Fjern aluminiumsfolien når termometeret viser 50 grader (sjekk etter cirka 1,5 timer, steketiden er avhengig av tykkelsen på låret) slik at kjøttet og grønnsakene kan få litt farge.
Øk temperaturen til 200˚C de siste minuttene. Ved 58 grader er kjøttet rosa, ved 70 grader en det gjennomstekt.
Ta lammelåret ut av ovnen og la det hvile i 15-30 minutter under aluminiumsfolie.
Kjør alle ingrediensene til myntepestoen med en stavmikser til en jevn og fin pesto. Smak til med salt og pepper.